Бивш шеф на НАТО: Сирийският конфликт е поражение за САЩ и победа за Русия

Бивш шеф на НАТО: Сирийският конфликт е поражение за САЩ и победа за Русия

Войната в Сирия се превърна в „стратегическо поражение за САЩ, стратегическа победа за Русия и заплаха за силите, удържащи европейските страни в ЕС.

Това заяви бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за датския вестник „Берлингске“ (Berlingske), цитирано от RT. Русия разглежда Близкия изток като „арена“, на която да „предизвиква доминирането на Америка“ и в тази връзка изборите в САЩ през 2016 г. ще имат „решаващо“ значение, твърди Расмусен.„Днес либералният ред е под най-големия натиск, на който е бил обект от времената на студената война“, смята бившият генерален секретар на НАТО. Демократичното въстание, което започна в Сирия, се превърна в „торнадо от конфликти, които потопиха регионалните и глобалните сили в все по-бърз кръговрат от насилие“, допълва той.

Според него Русия използва Сирия за „арена, на която може да настъпи възраждане на супер-държавите и да се отправят предизвикателства срещу доминирането на Америка“.

Именно в Сирия се прояви „фаталната нерешителност“ на Барак Обама, когато сирийският президент пресече т. нар. „червена линия“, използвайки химическо оръжие срещу своето собствено население, а Обама не отвърна с военно нахлуване. След това светът остана с впечатление, че „световният полицай“ е излязъл в пенсия“, твърди Расмусен и допълва: „Европа и САЩ платиха огромна цена за тази нерешителност“.

Расмусен е „дълбоко несъгласен“ с Доналд Тръмп „по всички пунктове“, тъй като Тръмп подкрепя силите, стремящи се към разкол в Европа. Думите на Тръмп „Америка преди всичко“ Расмусен тълкува като евентуален знак за връщането на САЩ към изолационизма от 1930-те години, довел до световна катастрофа.

Според Расмусен президентските избори в САЩ през 2016 г. ще имат „решаващо“ значение, тъй като, ако Тръмп стане президент, НАТО и ЕС могат да се разпаднат и тогава „светът ще стане опасен“.

Расмусен смята, че Путин се стреми „да сложи край на базирания на установени правила световен ред, на който от времето на Втората световна война стоят САЩ“. „Невъзможно е да си едновременно лидер на един свободен свят и да възхваляващ автократ като Путин“, коментира Расмусен, като визира Тръмп.

Според него „САЩ трябва да съберат всички демокрации в света в единен демократичен алианс“, но „това е невъзможно да се свърже с прославения Путин, който държи строг контрол върху руските медии, и който създаде страна, където опозицията няма глас“.

Расмусен е убеден, че целта на сегашното правителство в Кремъл е да  „пресъздаде руската държава на територията на бившия Съветски съюз“, тъй като още през 2005 г. Путин нарече разпада на СССР „най-голямата геополитическа катастрофа на века“, припомня Расмусен.
Източник: “Руски дневник”

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.