Благоевградски певец попадна в опасен капан заради тел.112! Прочетете внимателно, за да не се опарите и вие

Благоевградски певец попадна в опасен капан заради тел.112! Прочетете внимателно, за да не се опарите и вие Обаждането на тел. 112 със сигнал, че сте станали свидетели на престъпление, може да ви превърне в обвиняем и да ви изправят на съд.

За безпрецедентния казус предупреждава благовградският певец Стоян Джельов, който стана подсъдим, след като подаде сигнал на телефон 112 срещу негов съсед полицай, че хвърля отрова на кучета, съобщава struma.bg

При извършената проверка колегите на Борис Шопов, офицер в дежурната част на ОД на МВР – Благоевград, не установили данни за престъпление. Срещу полицая има и предишни жалби от съседи, че трови кучета, като той в продължение на 10 месеца е обвинен за престъпление по чл. 325б от НК. След това обвинението е свалено, което му даде коз да съди прокуратурата с иск за 17 000 лева.

На първа инстанция той спечели делото и му бе присъдено обезщетение от 2000 лв. Сега полицаят води дело за набеждаване и срещу съседа си Стоян Джельов. Ситуцията създава правен прецедент, тъй като всеки, който подаде на тел. 112 сигнал за нередности, злоупотреби или престъпление, рискува да стане подсъдим. Как тогава полицията ще иска гражданите да сигнализират за престъпления, след като вероятността те да станат обвиняеми виси над главите им като дамоклев меч. Ето какво заяви по случая Стоян Джельов:

„Съседите ми от жк „Запад“, които бяха на делото ми и посочиха благоевградския полицай като отровител на кучетата, които падаха до контейнера, са възмутени от наглото изявление на офицер Шопов и съпругата му, която работи в Окръжен съд – Благоевград, че хората, свидетелствали срещу него, са криминално проявени. Това са хора с чисти съдебни досиета, някои от тях на 70 години, които излизат с името си и казват, че това е отровителят на кучета в кв. „Запад“. Това са го заявили и в съда, след като са дали клетва да казват истината. Съпругата на Шопов виждала ли е преписките в полицията по жалба на бита жена? И д-р Димитров ли е криминално проявен?

Да, аз се обадих на телефон 112. Това е телефон, на който всеки съвестен гражданин не само има право, но е длъжен да сигнализира, ако стане свидетел на престъпление. А в нашия съд се оказва, че преди да подадеш сигнала, трябва да попиташ дали това е властимащ, или не. Предупреждавам наши съграждани да не се обаждат на 112, защото ги чакат дела и много разправии. Вярвам във висшестоящите инстанции, които да отсъдят справедливо престъпление ли е подаването на сигнал на тел. 112.

Защото сега се оказва, че ако си свидетел на престъпление и се обадиш на тел. 112, а след това по някаква причина органите на реда свалят обвинението срещу извършителя, той може да даде на съд гражданина, който се е обадил, и да го осъди за клевета. Така че тел. 112 може да се окаже опасен капан, внимавайте”, съветва потърпевшият.
Източник: blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.