Борисов: Всеки да излезе по терасите в 12 ч. да вика „Христос Воскресе“ и аз ще викам

Трудното предстои!

Да извикаме „Христос Воскресе“ от терасата, от двора, не в храма!

За това насточиво призова премиерът Бирисов този сутрин. Коронавирусът носи непознати неща, действаме на сляпо, стреляме по невидим противник, призна министър-председателят на брифинг на „Дондуков“ 1.

„Това, което ме притеснява – ниската смъртност адски успокоява хората, усещането е, че това е едва ли не шега“, посочи Бойко Борисов.

„Затова поех ангажимент да кажа, всеки, който излиза, да си слага маска, ако няма такава – шал, ако няма“, каза Борисов и подчерта няколко пъти: „Най-трудното ни предстои“. „В тъгата си мога да кажа една добра новина – починалите хора са с много други заболявания. Но, ако се отпуснем и хората влязат в болниците, ще изпуснем всичко“, заяви премиерът.

„Призовавам най – отговорно, и аз самият в 00.00 часа ще изляза в двора на Великден и ще викам „Христос Воскресе“, всеки да излезе по тераси … Не може владиката да затвори църквата. Това е все едно да си хвърли килимявката, а ген. Венцислав Мутафчийски да каже – лекувайте се при шамани. Убеден съм, че Господ ще ни чуе, че сме действали умно“, каза Борисов. „Всички механизми, които сме използвали, показват, че в следващите седмици ще е много трудно“, добави той.

Премиерът Бойко Борисов и министрите на финансите и социалната политика Владислав Горанов и Деница Сачева съобщиха на брифинг в Министерския съвет последните мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса.

По 375 лв. ще получат родители, на които им се налага да излязат в неплатен отпуск, за да гледат децата си, каза министър Сачева. Условието е да имат на човек 610 лв. доход, колкото е минималната работна заплата. 20 млн. лв. са отделени за целта, ще стигнат за 55 000 семейства.

За да бъде получена помощта, трябва да са изпълнени няколко условия – родителите да са били в неплатен отпуск поне 20 дни, след като са изчерпали платения, да не вземат други социални помощи и месечният им доход да е 610 лв., т.е. минималната работна заплата. За тази мярка са предвидени 20 млн. лв. Очакванията на кабинета са помощта да получат около 55 000 семейства и самотни родители.

2016 фирми с около 30 000 работници са кандидатствали за мярката 60:40 за девет работни дни откакто тя действа. Отчита се и спад на регистрираните безработни. Вчера са регистрирани 3866 души, от които 2882 са декларирали, че са останали без работа заради коронавирус, каза още Сачева. Това е първият ден с по-малко от 4000 нови безработни в последните 2 седмици.

Източници: „Епицентър“, „Сега“

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.