Борисов: Икономиката лети надолу, ще я спаси само ваксина

Световната икономика лети стремглаво надолу и трябва да се измисли ваксина срещу COVID-19, за да бъде преодоляна безпрецедентната криза.

Тази теза разви премиерът Бойко Борисов, който коментира ситуацията вследствие на разпространението на коронавируса както у нас, така и в световен мащаб.

Борисов подчерта, че светът е много зле в момента. „Автомобилната промишленост е със 75% надолу. Светът като икономика лети надолу. Трябва да се намери лекарство и ваксина, защото залогът е огромен. Ако този вирус беше материализиран, човек щеше по друг начин да се отнася“, изтъкна в ефира на „Дарик“ премиерът, предаде Монитор.

По думите му у нас всеки един ден се опитваме да облекчаваме мерките срещу разпространението на COVID-19, но рязкото им премахване би довело до бум на заразата. „В сравнение с другите държави ние нямаме карантина“, анализира Борисов. Той коментира ситуацията в страната, като изтъкна, че всеки иска да чуе, че случващото се приключва още утре. „Ние дори не сме теглили заем, опитваме с парите, които има държавата, да се справим, за да осигурим в бъдеще пенсиите и заплатите“, заяви Борисов.

По думите на премиера вече има обаче светлина в тунела, защото големите заводи на BMW и WV отново започват работа, което означавало, че и нашите дъщерни предприятия ще заработят

„Докато няма ваксина и лекарство, никой не може да бъде сигурен какво ще се случи“, подчерта все пак премиерът и допълни: „Който мой колега се изкуши да угоди на нацията, че няма страшно и ще я подмине кризата, плати с човешки животи, аз това не мога да си го позволя“. Борисов каза още, че не случайно винаги умолява да бъдем дисциплинирани навреме. „Като затворихме пазарите, после имаше ред и дисциплина. Огромната част от българите виждат какво се случва“, заяви Борисов. Той даде за пример съседните ни държави, където мерките били още по-строги. „Огледайте се в съседните държави, в сравнение с тях ние сме без карантина. В Гърция не се излиза, в Сърбия ги затварят от понеделник до петък. Румънският президент отиде да покаже как се прави полева болница. Ние това го направихме преди месец. Вижте другите държави“, призова премиерът. И добави, че българите могат да излизат по колкото си искат пъти на ден. „Трябва да се справим, гледайте другите държави, при пик нагоре свършват леглата и трябва да се наложи пълна забрана за излизане. В момента, като ти писне вкъщи, отиваш до магазина, до аптеката, до парка, пак не е достатъчно, но е доста повече от другите държави“, каза още министър-председателят. И допълни: „За радост болните и починалите са ни малко, хората не могат да осъзнаят, че ако разхлабим рязко мерките, такъв ще е бумът, че тогава само ще броим както в други държави, не искам това да се случи“.

Министър-председателят изтъкна също така, че до този момент нямаме починал без тежки съпътстващи заболявания. „Най-важната черта е ниската смъртност. В Албания не можеш да ходиш до магазин, без да се обадиш на полицай. Хората се научиха да ходят с маски. Разбраха как се предава коронавирусът.

Българинът е грамотен и може да се пази, смята Борисов.

Премиерът за пореден път изрази мнение, че България е реагирала бързо в ситуацията. „Първи от всички държави започнахме да си произвеждаме облекла, маски и т.н. Навреме си подготвихме спортните зали. Навреме медикаменти осигурихме“, каза той.

Освен това Борисов съобщи, че в сряда на заседание на Министерския съвет ще бъде приета важна мярка за над 130 млн. лв., която е за национални програми за развитие на образованието, сред които и за природните науки. „Явно бъдещето отива в тази посока. В сряда трябва да дадем парите да се занимават научните ръководители“, каза той.

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.