Борисов: На Алепу няма да се строи хотел, а в тези клетки ще гнездят птички

Вирусът още не си е отишъл.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ.

Той припомни думите на главния епидемиолог на Швеция, който призна, че е сбъркал фатално.

Ние бяхме първите, които обявиха мерките и при нас бяха най-леки, заяви Борисов.

„Вирусът не е победен още. Той витае, всеки ден имамe по 20, по 30 заразени“, коментира Борисов.

„Имаше една теория, че е било по-добре да пуснем вируса. Искам да прочета какво каза главният епидемиолог на Швеция – че е сгрешил фатално и заради него са умрели много хора“, добави той.

„Нашите мерки бяха най-навременни и най-правилни. Първи ги въведохме. Ние пуснахме едно по едно – паркове, градини, ресторанти. Много хора ме упрекнаха, че имаме прекрасни професори – Мангъров, Костов, а ползвам Мутафчийски, Кунчев, Тодор Кантарджиев. Между двете теории аз минах точно по средата. Затова и първи излязохме от строгите мерки“, каза още Борисов.

„Първи си направихме облеклата, първи си направихме очилата. Първи направихме лекарството, за което казват, че е най-добро в болнична среда. Първи започнахме заедно с италианците да работим с кръвната плазма и сега хиляди хора дават кръв и замразяваме плазма“, уточни премиерът.

„Помните ли кадрите от Италия, от Испания. Това че говорихме за опасност от повече заразени, се нарича информираност. Ние не затворихме гражданите. В България всеки можеше да кръстосва улиците“, заяви министър-председателят на въпрос защо той и щабът са говорили за чували за трупове.

От кризата излязохме по-бедни, но живи и здрави, подчерта Борисов.

„На Алепу няма да се строи комплекс! В тези клетки ще гнездят птички, казвам го на шефа на ДНСК“, категоричен бе премиерът.

„Изпратих вчера директора на ДНСК Несторов и му казах тази веер да ме гледа важно какво ще кажа сега. Този първи етап е подпорна стена, а втората част, която най-вероятно няма да се строи, ще е хотел. Те казват, че не е хотел, спряно е свлачището и това е едно прекрасно местообитание за птици. Не може да мине това. Доста е построено, когато нас не ни е имало. Още съм марширувал по плаца тогава“, каза още министър-председателят.

„В момента зареждаме цяла Европа с най-доброто, а не от Китай. В началото нямаше маски, нямаше облекло, очила. В Смолян заводът, който правеше ски, започна да прави маски и очила. Помните, че в САЩ и Великобритания докторите в началото ходеха с шнорхели“ допълни премиерът.

„В момента имаме медикаменти да лекуваме 30 000 човека. Имаме распиратори, легла“, увери той.

„Кое би трябвало да остане затворено? Училищата са затворени, ще отворят септември. Детските градини са отворени на 30%. Работещите родители трябва да се връщат да работят. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, а не с лежане и с това колко ще почиваме. След кризата излязохме много по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Спасихме живота на хората“, категоричен е премиерът.

„Вчера и Германия свали ДДС-то. Всички видяха от нас – гърците също. Ресторантите бяха затворени на 100%, затова така подходихме към тях. Да намалим ДДС за книгите – това ми беше мечта отдавна да го направим. За по-голяма обединеност колегите в парламента решиха и за детските стоки – храни, памперси и книги“, разкри Борисов.

„Където има газопроводи, няма войни. Ние сме си тук“, заяви Борисов на въпрос за строежа на газпроводните връзки на Балканите.

„В понеделник правя извънредно заседание на Министерски съвет и връщаме 201 млн. на хората за парното. Този, който беше посредник, преди да намалим цената на газа с 42%, понеже има независима медия, започна да ме окарикатурява“, разкри той (има предвид Сашо Дончев -б.р.).

„Взехме бизнеса на Божков в полза на държавата. Няма как да те обича, когато е беглец с червена бюлетина на Интерпол и има 18 обивнения. Карикатурите са ми любими“, отсече Борисов.

„Как да получа пари от Божков!? От Божков получих една пура и то в централата на ГЕРБ. Беше дошъл с управата на Би Ти Ви. Аз сега съм скопен, ще дойде времето и аз да правя карикатури и комикси, няма да съм вечно премиер“, обяви премиерът.

По думите му сега прокуратурата разследва всичко около Васил Божков.

„Единственото, за което може да ме обвиняват, е, че съм помагал на футбола. През всичките години имахме нормални отношения. Не мога да кажа, че съм забранил на Васил Божков да се вижда с който и да е било в правителството. Но никога в негова полза. Защо години наред всичко това си тече и изведнъж, когато се появят новите политически проекти, започна да говори, че давал пари на мен и на ГЕРБ. Неговите съдружници през годините не са ли знаели, че са се отклонявали пари“, попита министър-председателят.

„Хазартът не е нещо хубаво и ако някой го практика, то поне да е в полза на държавата. Няма и една стотинка. Това е лъжа. Но така и беше в Костинброд. Така действат тези мекерета. Вкарват телевизия. Мая Манолова тича, Бареков, автобуси с двойни дъна. И какво стана накрая. Само че телевизията сега е друга. Но пак са същите и все се въртят около едни и същи.

„Колегата Цветанов направи, каквото можа за ГЕРБ. Сега прави, каквото може, за да разбива ГЕРБ. Желая му успех. Тамън хората ще видят кой е истински. Има една хубава притча за цар Соломон. Две жени се карали коя е истинската майка на едно дете. Цар Соломон извадил един нож и казал, че ще го разреже на две. Тогава истинската майка казала: „Вземи го ти“, заяви премиерът.

„Иван Иванов свърши много работа. Много го уважавам, но не може през 2 седмици да ми правят такива номера. Не го считам за нормално. Изтекли са им мандатите. Това означава, че можем да предложим нови хора“, каза Борисов на въпрос за недоразуменията около цената на парното.

„Тази криза беше най-лошият късмет за мен. Държавата вървеше нагоре. Какво значение имат рейтингите? Само Радев се радва на тези рейтинги или страда от тях. Аз 2003-2004 година, когато станах главен секретар, съм имал 80-90% рейтинг. Това няма никакво значение“, категоричен е министър-председателят.

„Много бързо сега като пчелички трябва да си свършим работата и икономиката да тръгне нагоре. Другото няма значение“, заключи Борисов.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.