Борисов: Няма да коментирам разединителя Радев и няма да влизам в ченгеджийските му номера!

„Няма да влизам в ченгеджийските номера на Радев.

Единствено му завиждам, че успя да направи реформата в съдебната система.

Да ти пращат съдиите предварително актовете си и ти да ги одобряваш, това мечтае всеки управляващ, но на нас не ни се е случвало”. Така премиерът Бойко Борисов отговори на обвиненията на президента Румен Радев и добави: Президентът да се опита да обединява, а не да разединява.

„Обществените поръчки се виждат зад мен. Това е ролята на президента Радев – да отида да се разходи някъде, да каже нещо, а на следващия ден вие да ме питате. Ние всеки ден показваме това, което той е видял – пълен е язовирът на Белмекен. Чак до Перник караме вода. Пожелавам на президента хубава неделя. Ние показваме направеното“, заяви премиерът. Според него българският бизнес не заслужава такова отношение.

Борисов е в Бургас, където инспектира готовия обходен път за Поморие.

„Ето ги обществените поръчки”, посочи премиерът новия път.

Преди това той инспектира реконструкцията и разширяването на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане на довеждаща инфраструктура на територията на Приморско и Китен.

„Огромната пречиствателна станция на общините Китен и Приморско има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това, което сме обещали – да предоставим най-чистото море“, заяви Борисов.

„Като сълза вода излиза“, констатира премиерът при вида на съоръжението.

Премиерът Борисов отбеляза, че вече всички населени места имат най-съвременните пречиствателни станции.

„Но ако тези отпадни води отиваха в морето, всички щяха да са тук и да ме питат“, заяви Борисов.

Заедно с премиера са министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, зам.-министър Жечо Станков, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Приморско Димитър Германов, депутати, общински съветници.

„След Поморие, сега и Приморско има пречиствателна станция. Огромна пречиствателна станция. Това, което сме поели като ангажимент към хората, туристическия бранш и гостите, предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода се пречиства“, изтъкна Борисов.

„От двата града – Приморско и Китен, посредством помпени системи, канализацията ще достига дотук. Чрез контрола на системата може в реално време да се наблюдава как се пречиства водата, какви са параметрите ѝ, а зимата да се ограничи обемът на работа, предвид по-малкия брой жители“, обясни Димитров.

Министърът даде информаия и относно друг бъдещ проект, който предстои да се реализира и касае допълнителни 3 язовира, които да водоснабдяват Черноморието.

„Много бих се радвал, ако се случи. Това е инициатива на управителите на всички ВиК по Черноморието. Целта е не само Камчия и Ясна поляна да го захранват, а да има още 3 язовира, посредством които за следващите 10-15-12 години да има вода за всички. Това ще помогне както на жителите, така и на бизнеса“, заяви Димитров.

„Това, което сме поели като ангажимент, сме го направили. Предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода ще се пречиства. Сигурен съм обаче, че където ме видят, ще ме питат за Радев, а не за пречиствателните станции“, коментира премиерът.

На въпрос, свързан с това дали вече има туристи, присъстващият кмет на Пирморско Димитър Германов отговори положително.

„Пълни се. Вчера имаше немски, холандски, полски туристи, чехи – на фона на тази криза, се спарвяме изключително добре“, посочи Германов.

Премиерът откри и обходния път на Поморие. Това е последен етап от модернизацията на пътя Бургас – Слънчев бряг. С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха.

Обходният път на Поморие е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лв.

„Надявам се четвъртък петък другата седмица да започне този строеж – малко преди аерогарата вдясно до автомагистрала „Тракия“. Идеята е като тръгнеш от София, Пловдив или Стара Загора. Да стигнеш до Бургас без светофар“, заяви премиерът.

Строителството на обходния път на Поморие започна в средата на месец май миналата година. С построяването му транзитното движение ще се изнесе извън града, ще се повиши безопасността на движението и ще се намали замърсяването на въздуха.

“Искам да поздравя всички служители на МВР с празника първо, които осигуряват нашито спокойствие. Още днес ще имат дежурство на този нов път”. С тези думи премиерът Бойко Борисов пристигна в Бургас, като преди това направи инспекция на обходния път на Поморие, който ще бъде пуснат в експлоатация месец по-рано от предвиденото.

Преди това премиерът откри обновената пречиствателна станция на Китен и Приморско.

“Искам да поздравя кметовете на Китен, Приморско, Царево, където днес открихме новата пречиствателна станция. Така че морската вода е чиста като сълза, и неслучайно българските плажове са пълни”, допълни премиерът.

Относно кризата с коронавирус Борисов изтъкна, че в момента държавата се опитва контролирано да позволява на бизнеса да не спира работа.

Няколко месеца бяхме затворени вкъщи, това имаше ефект и върху психиката, и върху икономиката, и върху финансите ни. Виждате сега, ние не сме спирали да строим. Обходният път на Приморско ще бъде пусната днес по обяд, а другата седмица ще започнем строежа до магистрала Тракия, което ще улесни трафика до морето.

Направихме много селскостопански подлези, за да могат хората да гледат лозята си, слънчогледите, и др., уточни Борисов.

Ако питам Щаба, те ще ми предложат още днес да затворим абсолютно всичко – а какво да правим с чартърите, дето вече са дошли? Всеки има право да се прибере вкъщи и да се заключи там. А защо със заповед да се наложи всичко да е затворено и хората да пазят дистанция, попита Борисов.

Като затворихме всичко, всеки ден ме питахте кога ще се отвори – сега ме питате кога ще затворим всичко. „Няма угодия, малко като приказката е за шапката – когато си с шапка, що си с шапка, а когато си без – защо си без“.

40% от хората изобщо не вярват, че има вирус, допълни Борисов. Слушам Мутафчийски, но слушам и Мангъров, затова считам, че колкото и да е тегаво, даваме повече пари за пътеки, усилваме болниците, и се надяваме юли и август да мине това заболяване. Всеки ден гледаме болниците, колко са оздравели, колко са с антитела, и вървим напред. Виждате трафика сега, хората искат да почиват.

На Кулата не съм ходил освен по събития, допълни Борисов в отговор накъде би избрал да почива.

Най-накрая ще бъде оставен ремонта на пътя Чирпан-Стара Загора, допълни премиерът. Там 90 километра са в окаяно състояние.

“Г-н премиер, един дрон ни следи”, обърна се ПР-ката Севдалина Арнаудова към Борисов, докато той шофираше джипа с кмета на Бургас Димитър Николов, екоминистъра Емил Димитров, и заместник-регионалният министър Николай Нанков. “Радев!”, отсече премиерът.

Впоследствие се оказа, че дронът е на един от работниците на пътя.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.