Борисов се похвали: Най-големите специалисти казват, че сме с най-добър рейтинг на Балканите

Борисов се похвали: Най-големите специалисти казват, че сме с най-добър рейтинг на Балканите

Министър-председателят Бойко Борисов коментира голямата новина, че международната рейтингова агенция S&P Global Ratings

повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до „BBB/A-2“ от „BBB-/A-3“.

„Тази оценка отговаря на всички атаки срещу нас. Чуват се изказвания на хора, които нямат понятие от тази тема. Устойчиво икономическо развитие.

Посочва се стабилният напредък по присъединяването към ERM II. Контрол върху банковата ни система. Подобрена е рамката по несъстоятелността и прането на пари.

Нетният държавен дълг е с 6% пункта по-нисък“, изброи премиерът, цитиран от новини.бг.

„Изпълнили сме и продължаваме да изпълняваме препоръките“, изтъкна той.

„Кредитните агенции споделят оценките за макроикономическото развитие на страната до края на тази година. Оценяват се положително всички структурни реформи за присъединяването на ИЕРЕМ 2“, обяви по време на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов.

„С това повишаване на кредитния рейтинг достигаме най-високия кредитен рейтинг на Балканския полуостров“, добави той.

„След голямата криза и фалита на КТБ ние успяхме не само да си върнем положителния кредитен рейтинг, но и да покажем на нашите партньори, че страната ни е стабилна в икономически план. Това дава и по-голяма сигурност за инвеститорите“, коментира финансовият министър.

„Стандарт енд Пуърс е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към на нас“, обяви Бойко Борисов.

„Най-големите специалисти казват по тази тема, че сме с по-добър рейтинг от всички на Балканите. Те казват, че имаме: „Устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс“, „Стабилен напредък по присъединяването към ИЕРЕМ 2“.

Премиерът Борисов обяви, че Деница Сачева ще бъде предложена за министър на мястото на отстранения Бисер Петков. „Никой в кабинета не иска да работи с него“, обясни Борисов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.