Борисов: Строим АЕЦ „Белене“. Балкански поток се строи на макс. Не им остава с какво да се похвалят друго. Яд ги е

„Не ме касае има ли развитие и резултати от проверките на службите.

Обясних надълго и нашироко вече.

Четири от най-големите фирми в света – от САЩ, Русия, Франция и Германия се обединиха в консорциум за строежа на АЕЦ “Белене”. Балкански поток се строи на макс, Гръцки поток се строи. Не им остава с какво да се похвалят друго. Яд ги е“, отсече Борисов.

А иначе – не се очаква въвеждане на по-строги мерки и връщане към извънредното положение заради епидемията от COVID-19.

Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет. На изявлението присъстваха представители от Националния оперативен щаб, а повод бе завишеният брой на заразени с коронавирус за последното денонощие.

Вирусът е по-слаб, подготвени сме, заяви пред медиите премиерът Бойко Борисов на пресконференция. Но предупреди – не забравяйте трите „Д“ – дисциплина, дистанция, дезинфекция.

„Не са критични нещата, за да предприемем нещо повече. Имаме над 30 лаборатории, различни тестове, тестваме масово. Затова и толкова излизат – като се тества един клъстър. Моля да се спазват дезинфекция, дистанция. Да не се навираме един в друг. След като експертите и докторите казват така, значи можем да поемем този разумен риск в момента, за да продължим да живеем с вируса“, коментира Борисов.

Ако сега започнем да затягаме, това ще донесе паника и много по-висок риск, категоричен е министър-председателят. Затова Борисов каза, че няма да има повече ограничения.

Бройките се увеличават, но не са така критични, че да предприемем други мерки, посочи Борисов и добави, че сутринта се е консултирал с експертите.

„Щяхме да поболеем населението, да го извадим извън контрол, ако го бяхме оставили под строгите мерки. Какво предлагате – да излезем днес и да сложим КПП на София, да отидем в парламента и да въведеем изв положение – как ще го понесат хората, как ще се върнат тези, които отидоха в Гърция? Трябва да го преодолеем, да свикнем да живеем с това!“, заяви Борисов в отговор на въпрос защо са отслабени мерките.

Думата „забранявам“, думата „ограничавам“ носят друго усещане. Има свободолюбиви хора, особено шопите – като им кажеш да не пипат шалтера, отиват и го дърпат! Затова препоръчваме, умоляваме, а не задължаваме, посочи Бойко Борисов.

„Никога не сме казвали че кронавируст е изчезнал, не сме казвали „Корона, чао“. Към днешна дата не считам, че трябва да се паникьосваме, защото се е увеличил броят на заразените, вирусът протича по-леко. Имаме лекарства и защитни облекла. Не съм призовавал към по-строги мерки, точно обратно, по-дисциплинирани да сме“, посочи още Бойко Борисов.

Запитан очаква ли дълбока рецесия през есента, Борисов бе категоричен: „Да, да, да!“

И сподели вчечатление от видео разговора с европейските лидери – икономиките не могат да тръгнат.

Финансова рамка по интернет не може да се приема, посочи той.

„Многократно умоляваме за спазване на трите „Д“. Никога не сме казвали, че короноварисът си е отишъл. Все пак смятам, че към този момент няма нужда дасе паникьосваме заради увеличените случаи. Вече имаме нужната подготовка“, продължи премиерът Борисов.

„В момента тече Европейски съвет. Той е подготвителен за юли месец. Вече половината държави се изказаха и стигнахме до извода, че коронавирусът продължава да тормози целия свят. Винаги съм се водил, че вирусът вече е по-слаб, болниците са подготвени, имаме и лекарствени медикаменти, които помагат по някакъв начин. Все пак ваксини и лекарства, които лекуват напълно, няма“, започна премиерът.

Брифингът бе веднага, след като министър-председателят Бойко Борисов завърши участието си на заседанието на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка.

След края на заседанието на Европейския съвет министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов. На срещата ще бъде обсъдена актуалната ситуация с разпространението на коронавируса.

Основна тема на срещата на европейските лидери е Планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.