Валерия Велева: Защо ГЕРБ са рецидивисти по законодателна глупост

Валерия Велева: Защо ГЕРБ са рецидивисти по законодателна глупост В парламентарната зала влиза поредната революционна идея на ГЕРБ – да се създаде фигурата на „независим“ главен прокурор, който да разследва главния.

Вносителите са депутатите Десислава Атанасова и Красимир Ципов, а предложението ще се превърне в закодателен акт чрез промени в НПК и Закона за съдебната власт.

В предложението на законотворците на ГЕРБ този „независим” и „безпристрстен” прокурор „по закон и на практика” ще бъде:
– вън от йерархията на прокуратурата, уникален, самостоятелен и отговорен;
– с мандат от 7 години;
– избиран от Пленума на ВСС.

Задачата му е: „да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването”.
Целта е: „ да се гарантира липса на йерархична или институционална връзка с уличените, но също така и практическа независимост, за да може разследването да бъде ефективно”.

А това ще стане, като „същият следва да е извън системата на прокуратурата и различните видове разследващи органи, но задължително да притежава статута на прокурор“.

Така посочват вносителите в мотивите си, понесени на фантазиите си за този свръхпрокурор, който обаче няма да е в прокуатурата.

Те очакват проектът им да мине на първо четене в пленарната зала още днес, след като беше одобрен преди три дни от правната комисия. И имат намерение да го гласуват окончателно до края на мандата на този парламент, като междувременно за пореден път поискат становище от Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Предложенията на ГЕРБ бяха определяни от депутатите като „каша“, „погрешно избран път“, „абсурд“, „пореден гаф”. Прокурорът, който ще разследва Обвинител №1, беше наречен „супервайзор” на главния прокурор, „прокурорски владика”, „по-главен прокурор, най-главен прокурор, главен прокурор бис”.

Срещу проекта на ГЕРБ се обявиха експерти, юристи, остро скочи и бившият конституционен съдия и настоящ депутат от управляващите Георги Марков, който публично заяви: „Не ни трябват циркове и скандали по време на чума!“. Марков се обърна лично и към премиера с предупреждението: „Бойко, кликата около теб те подвежда с поредната лудост за „втори“ главен прокурор!”
Разбира се, към този момент нито депутатите, нито Борисов са се вслушали в думите на единствения конституционалист в парламента, или пък в мнението на експертите.

САГАТА „НЕЗАВИСИМ ГЛАВЕН ПРОКУРОР”

Сагата „независим” главен прокурор” е с драматична едногодишна давност. В първата декемврийска седмица на 2019-а на извънредно заседание на правителството, предавано за първи път на живо по телевизията, Борисов нареди да се създаде „нова фигура в Наказателно-процесуалния кодекс – „независим прокурор“, който да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването”.

Мотивът – желанието на управляващите да се съобразят с препоръките на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, които настояват за въвеждане на контрол върху действията на главния проокурор. За да се реализира това, трябва да се предложат „необходимите изменения на Конституцията”, нареждат от Съвета на Европа. А пък властта се стряска и приема мерки на пожар. Оказва се, че това било едно от условията на ЕК да отпадне мониторингът над България.

Тогава се вдигна олеллия, защото „независим“ контрол върху главния прокурор го няма в българската Конституция, а с това предложение кабинетът фактически въвежда Втори Главен прокурор, с който Тримата големи в съдебната ни система стават Четирима. Това е си е чиста проба извънредно положение в българското законодателство.

СБЛЪСЪКЪТ С КОНСТИТУЦИЯТА

Чл. 126, ал (2) от Конституцията казва: Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.
В нея не е упоменато, че има фигура на „независим прокурор”, който да разследва главния.

Правителството обаче намира някаква вратичка в НПК и промушва по странен начин идеята за „абсолютно независим“ прокурор. Да оставим настрана абсурдността на определението „абсолютно независим“, което едва ли би имало покритие с реалността – къде в България ще се намери „независим“ човек, още повече в съдебната систеема!?! Кой е този ангел, неоткрит досега, който ще въведе върховен ред в съдебната система?

И който ще се избира от ВСС – по същия начин, по който се избира и Главният. Но по Конституция Главният встъпва в длъжност с указ на държавния глава. А Независимият, който ще трябва да разследва Главния, остава на по-ниско йерархическо ниво – само с печата от ВСС.

В решението на кабинета от 7 декември 2019 година не се даваше отговор на въпроса – а кой ще разследва „независимия разследващ прокурор“, ако той също попадне под ударите на закона? И Борисов, и министрите му бягаха от този въпрос.

От така подредените от тях нови йерархически зависимости, ако Независимият сгафи, ще трябва да се разследва от Главния. Няма кой друг. Тогава се влиза в някакъв омагьосан кръг. Двамата най-висши прокурори ще се разследват едни друг. Странен абсурд!

Още тогава стана ясно, че решението на МС ще отвори конституционен дебат, за който никой в парламента и в обществото не е готов. Няма съгласие. Няма визия. Няма дори идея как да се съберат единомишленици около някаква теза.
„Да предложиш надзорник на главния прокурор е безумно, това е апотеоз на панирания мозък . Този човек какво ще прави – 7 години ще чака да стане нещо, за да разследва главния прокурор“, попита тогава Татяна Дончева, обвинявайки правителството на Борисов във фабрикуване на решения, които смайват с глупостта си. Тя бе категорична, че такава промяна изисква Велико народно събрание.
Дончева не бе единствената, която буквално попиля правителството за това решение.

Уплашен от надигащия се негативизъм, кабинетът реши да изпрати решението си в Конституционния съд като поиска тълкуване на основния закон, за да разбере дали фигурата „независим прокурор” е възможна.

И СЪДЪТ СЕ ПРОИЗНЕСЕ

В края на юли т.г. висшите магистрати излязоха с тълкувателно решение, че всеки редови прокурор, който намери основание да образува наказателно преследване срещу главния проккурор, може да го направи, съобразявайки се единствено със закона, доказателствата и своята компетентност. И главният прокурор няма право да се меси по този случай и да разпорежда на своя подчинен.
Решението на КС бе знаково – взето с пълно мнозинство от 12 гласа! А, както знаем, решенията на КС са задължителни за всички.

Така мандалото пред глупостта на ГЕРБ, формулирана от тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов, падна
И правителството оттегли решението си.

И ето, пет месеца по-късно ГЕРБ отново вадят тази тема на парламентарния тезгях, разпалвайки поредния скандал, породен от необмислени решения. Като истински рецидивисти в глупостта си!

ЗАЩО ГЕРБ ВАЛИДИРАТ ОТНОВО СТАР СКАНДАЛ?

Адекватен отговор на въпроса няма. Вероятно пак заради натиск отвън и неумението да отстояват национални позиции. И за Истанбулската конвенция, и за Пакта за миграцията, и за „Независимия“ прокурор натискът идва от един и същи център, на който явно Борисов не може да се противопостави и в същото време не знае как адекватно да отговори. Още през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с решение, в което посочи недостатъците на българския модел и обяви, че у нас не е възможно ефективно и независимо разследване на главния прокурор, ако той извърши престъпление. 11 години по-късно Комитетът на министрите на Съвета на Европа констатира, че това решение не е изпълнено от България и даде на властите краен срок до март 2021 г., за да го направят. Затова сега ГЕРБ са се разбързали. От Брюксел идва изискването, че нито кариерата, нито действията на този, който разследва главния прокурор, трябва да зависят по някакъв начин от Обвинител №1 и от Прокурорската колегия на ВСС. Как да стане това обаче? ГЕРБ не намират онази пътека, по която хем да мине изпълнението на решението на ЕС, хем то да е съобразено с българската Конституция.

Проектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт е третият поред, които управляващите лансират в рамките на този мандат за решаване на проблема с т.нар. независимо разследване на главния прокурор в български условия. От 30 години обаче нито един главен прокурор не е правил престъпление, та сега сме се забързали да му назначим надзорник, който да го чака да „сгази лука” и това да бъде смисълът на 7-годишния му мандат!

Дебатите в правната комисия за пореден път оголиха абсурдността на предложението на ГЕРБ за „втори” главен прокурор. Нито един от аргументите „против” не бяха оборени от мнозинството. Напротив, депутатите от ГЕРБ изглеждаха като ученици-повтарячи, чийто единствен страх е палката на Венецианската комисия. А пък на просветените е ясно, че нейните становища не са задължителни.

В този си вид предложението на ГЕРБ нито е реформа в съдебната система, нито елиминира политизирането й, нито премахва вкарването на партиен елемент във вътрешните тежки взаимоотношения на нейните най-висши представители, на каквито сме свидетели днес, нито ще повиши доверието в съдебната система, от което държавата и гражданите имат крещяща нужда.
Затова пък неяснотите около избора и функциите на Независимия „светец” в прокуратурата ще отворят отново кутията на Пандора и ще вкарат управляващите „в нечувани скандали и лудости по време на чума и най-вече преди изборите”, по думите на Георги Марков.

Но в ГЕРБ остават глухи за всяко чуждо мнение и бързат да се докажат пред ЕС и, забележете, пред Венецианската комисия. Бързането от страх обаче не води до качествени резултати. А пък липсата на диалог в обществото е предпоставка за нов провал.

ПРОВАЛИ ДО ДУПКА

Какъвто провал се случи и с Истанбулската конвеция (ИК) миналата година. И тогава правителството, пак под влияние на ЕС и напук на гражданите в България, напираше да подпише Конвенцията, скривайки от обществото джендърската й същност. А Борисов, подведен от „три каки” в кабинета, в началото изобщо не беше разбрал за какво става дума. Министърът на правосъдието Цецка Цачева „рапортува” като комсомолка в Брюксел, че ИК ще мине през парламента, два месеца преди да се проведат дебатите в зала, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви всички, които бяха против ИК, за „тъмни сили”. А „тъмните сили” бяха сини, червени, зелени, учени, синдикати, Българската православна църква и 80% от българския народ! И тогава Конституционният съд си беше на мястото – спря Конвенцията, обявявайки я за противоконституционна.

Но на „тъмните сили” никой не се извини.

Последва провала с Пакта за миграция, в който някой пак подведе Борисов да се изцепи в ООН, че сме съавтори на текста. И тук настана вой.

После се пръкна безумието ЦИК с изтекъл срок на годност да може да провежда евроизборите, което директно ги пращаше в КС за касиране.

Последната подобна глупост на ГЕРБ, която се превърна в автогол за упрвляващите, бе написването „на коляно” на проект за „нова Конституция” и решението за свикване на ВНС. Авторството на идеята с политически привкус беше на Борисов, а изпълнението й – естествено на корифея Данаил Кирилов. Срещу „недоносчето“ скочи цялата юридическа мисъл в държавата. Но това не сломи кастрираната юридическа мисъл в парламента. Инженери, политолози, лекари, мениджъри – непросветници боравеха с конституционната материя отвъд правото и здравия разум. Това бе тарикатлъкът на Борисов да изкара мандата си. И той мина. За сметка на унизената ни Конституция.

ТОЗИ ПЪТ ОБАЧЕ НЯМА ДА СЕ РАЗМИНЕ

„Втори” главен прокурор не е тарикатлък. Това е динена кора, която ще повлече управлението. Защото в този си вид законопроектът няма да измие очите на управляващите пред Венеционската комисия, която преди две седмици призова ГЕРБ да „премахне недосегаемостта на главния прокурор“, но от Конституцията чрез „напълно независим механизъм за разследване“.

Е, такова чудо „напълно независим” няма! В едно разследване прокурорът не е сам – това е процес, в който са включени и дpyги длъжнocтни лицa и инcтитyции: MBP, ДАНСС, cлeдcтвиe, пpaвooxpaнитeлни и paзyзнaвaтeлни opгaни, ĸoитo ca в cyбopдинaция и йepapxичнa пoдчинeнocт c глaвния пpoĸypop. Те как ще бъдат „независими”?

А самият Независим, аĸo e извън cиcтeмaтa нa пpoĸypaтypaтa, както предлагат от ГЕРБ , в ĸoя cиcтeмa нa дъpжaвнaтa влacт и в чacтнocт нa cъдeбнaтa влacт ще ce нaмиpa? Hяма как xeм да е извън пpoĸypaтypaтa, xeм дa пpитeжaвa cтaтyт нa пpoĸypop c вcичĸи нeгoви пpaвoмoщия.

На тези въпроси отговор от ГЕРБ няма!

Или по-скоро отговорът виси някъде във фантазиите на Ципов и Атанасова, които се чудят как да угодят на Венецианската комисия, газейки дори Конституцията.

А истината е, че без промяна в Конституцията „втори главен прокурор“ не може да родим, още по-малко чpeз пpoмeни в ЗCB и HΠK. Пpoблeмът c oтгoвopнocттa нa глaвния пpoĸypop нe мoжe дa бъдe paзpeшeн чpeз cъздaвaнeтo нa дpyгa cпopнa фигypa, c нeпpeдвидeн в Основния закон cтaтyт.

Така за пореден път ГЕРБ ще се опитат да прокарат законодателно решение, което отново ще се окаже пpoтивoĸoнcтитyциoнно.

Но толкова могат десетината юристи на ГЕРБ в този парламент, в който нaблюдaвaмe зaĸoнoтвopчecтвo, cĸapaнo c ocнoвни пpинципи нa пpaвoтo.

Затова ще има негативни в дoĸлaди нa EK, на Cъвeтa нa Eвpoпa, peзoлюции нa EΠ.
А Борисов за пореден път ще се окаже в небрано лозе с „клика“ некадърници около себе си, за които Конституцията си остава непрочетена книга. / Валерия Велева

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.