Вицепрезидентът: С под 20% легитимност няма как да пипаш Конституцията

Вицепрезидентът: С под 20% легитимност няма как да пипаш Конституцията За Конституция и промени можем да говорим само когато има нов легитимен парламент, с под 20% легитимност на сегашното Народно събрание няма как да пипаш Конституцията.

Това каза в интервю за БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Още повече – две от големите партии в парламента не го подкрепят. То очевидно се изпразва от съдържание . очевидно е само някакво протакане и печелене на време. Може ли да променяме Конституция с един плаващ кворум, с който не е ясно дали утре ще има заседание, или не?

Говорим за промени в Конституция и Избирателен кодекс в разрез с всички европейски норми. Има си отстояние в месеци – колко време преди редовни избори не бива да се пипат изборни кодекс. Всичко това се пренебрегва с една едничка цел – всеки ден ни е от полза да останем във властта“, допълни тя.

Според вицепрезидента антиправителствените протести успяват, въпреки че все още подадена оставка няма.

„Той успява, защото печели обществените симпатии на хората. Аз пътувам не само с НСО. Ходя по улиците, виждам и чувам какво ми казват хората.

Да, естествено е някои да се страхуват, защото в момента в държавата няма стабилност, няма перспектива, не знаем какво ще се случи в следващите месеци, дори извън протестите.

Имаме ли яснота как ще участваме на международната сцена, защото там те приемат като легитимен само ако имаш вътрешнополитическа стабилност?

В момента я няма, защото правителството не е политически легитимно в очите на гражданите си“, посочи Илияна Йотова.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.