Владимир Путин поздрави българския президент за 3 март

Владимир Путин поздрави българския президент за 3 март Руският президент Владимир Путин изпрати поздравително писмо до българския държавен глава Румен Радев по случай националния празник на България 3 март – Деня на Освобождението от османско иго, съобщиха от президентския пресцентър.

„Този празник напомня за славните подвизи на руските воини и българските опълченци, които без да щадят живота си, са се сражавали рамо до рамо за независимостта на България“, посочва руският държавен глава.

„Сигурен съм, че вековното приятелство между народите на нашите страни, закалено в години на тежки изпитания, ще остане надеждна основа за конструктивно развитие на руско-българските отношения. От цялата си душа Ви желая крепко здраве и успех, а на всички Ваши сънародници – благополучие и процъфтяване“, се казва още в поздравлението от руския президент.

Поздравителни адреси до българския президент изпратиха и държавните глави на САЩ, Палестина, Пакистан, кралят на белгийците Филип и др.

„Да си българин не е участ. Да си българин е чест! Това написа държавният глава Румен Радев в социалната мрежа Фейсбук по повод националния празник на България – 3 март. „Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние! Честит национален празник!“, пише още държавният глава.

Румен Радев участва в церемонията по издигане на националния флаг пред Паметника на Незнайния воин по случай 139 години от Освобождението на България. На събитието присъстваха стотици граждани.По-рано в катедралата „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит оглави празничен благодарствен молебен.

Десетки хиляди родолюбци се стекоха и на историческия връх Шипка, за да почетат паметта на българските опълченци и руски воини, загинали в кървавите сражения за Освобождението на България.

„Днес на този връх ние почитаме паметта на героите, отдали живота си за свободата на България. На този връх сме и на тази дата, за да засвидетелстваме и нашето единство като нация“. Това каза в тържественото си слово на връх Шипка служебният премиер Огнян Герджиков. Той започна словото си, рецитирайки стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“.

От 18.30 часа пред Народното събрание ще се проведе тържествената заря-проверка в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България. В нея ще вземат участие военнослужещи от Националната гвардейска част, които ще носят Самарското знаме – светиня.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

След това в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от държавния глава. / Руски дневник

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.