„Гардиън“: Борисов може да бъде разследван за заплаха да „изгори“ евродепутат

Българският министър-председател може да бъде разследван заради аудиозапис със заплаха да „изгори“ евродепутат, пише днес британският „Гардиън“.

В обширен материал изданието разказва за разпространения през юни аудиозапис на глас, приличащ на този на премиера, и за призива на евродепутата Елена Йончева (ПЕС/БСП) за разследване, предаде „Дневник“.

Вчера Йончева обяви, че е дала аудиозаписа за изследване в американска лаборатория и то е установило, че гласът е на премиера Бойко Борисов. „Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих. Аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от наште“, казва човекът в аудиозаписа.

Елена Йончева, бивш журналист, участвала в кампания за разкриване на корупционни практики в правителството, заяви, че 7-минутния запис, чут от над 1 млн. българи, следва да бъде проучен от прокуратурата, пише „Гардиън“. Изданието посочва, че записът е направен преди изборите за Европейски парламент, в които участва Йончева и отбелязва, че премиерът Борисов първоначално постави под съмнение автентичността му, наричайки го „дийп фейк“, но в същото време каза, че няма да иска разследване, защото „няма лоша реклама“.

„България е най-корумпираната държава в ЕС, по данни на „Трансперънси интернешънъл“, а също и най-бедната от 27-те страни-членки. Борисов, който в миналото беше бодигард на комунистическия лидер Тодор Живков, е министър-председател повече от 10 години, за които дясноцентристкото му правителство се изправи пред серия корупционни скандали“, пише „Гардиън“.

Изданието припомня още, че наскоро Борисов трябваше да отрече обвинения за участие в международно пране на пари, след като испанският вестник „Ел периодико“ съобщи, че каталунската полиция го разследва по твърдения, първоначално направени от Йончева. По информация от юни разследването в Испания продължава.

В изтеклия на 12 юни запис се чува човек, който звучи като Борисов, да обсъжда партийни и правителствени дела, преди да заяви, че е готов да пожертва министъра на икономиката си Александър Манолев заради неотдавнашен скандал, свързан с неправомерно присвоени еврофондове, ако може „да изгори Елена Йончева“, пише Гардиън. В статията се припомня, че Манолев бе обвинен, че е използвал европейски средства, за да си построи имение. Посочва се и че малко по-късно до медиите бяха разпратени снимки на Борисов, заспал с пистолет на нощното шкафче, и чекмедже, пълно с пари и злато.

„Той призна, че снимката, на която се вижда как спи в резиденцията се, може да е истинска, но предположи, че изображението на парите е било наслагвано. Обвини и президента на България Румен Радев, негов политически съперник, че е използвал дрон, за да го снима“, пише „Гардиън“.

Изданието цитира думи на Елена Йончева, че българската прокуратура трябва да разследва записа, но не е убедена, че подобно разследване би било задълбочено. „Някои български медии замесиха Йончева в скандала на базата на това, че бащата на бившия ѝ приятел законно е получил средства по същата европейска програма, заради която се стигна до обвинения срещу бивш министър. Йончева каза: „Не го познавах и по онова време бях журналист, така че не съм могла имам политическо влияние. Но това беше по време на предизборната кампания за ЕП, така че те се опитаха да го използват, за да ме оклеветят“, пише още „Гардиън“.

В статията Йончева е цитирана да казва, че скандалът извежда на преден план лошото ниво на управление в България и че премиерът не е направил ясно изявление. „Той направи дълга пресконференция. Първо казва, че това е неговият глас, после – че това е интерпретация, после – че е редактиран. Смятам, че е важно българската прокуратура да разследва този запис“, казва евродепутатът. „Проблемът е, че не става въпрос за мен или дадена компания, проблемът е как се управлява страната“, казва още Йончева.

Текстът е от 25 юни, но придоби широка популярност в България днес, на фона на заявката на евродепутата Елена Йончева за записа с гласа, приличащ на този на Борисов.

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.