Глоба за архитекта на Шабла Татяна Нейкова, разрешила на сина си да строи край Тюленово

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество глоби с 10 000 лв. главния архитект на община Шабла Татяна Нейкова. Тя е упражнила правомощията като главен архитект в частен интерес и може да загуби и поста си.

През февруари от Асоциация на парковете в България съобщиха за строеж на морския бряг в село Тюленово, а сюжетът бе разработен и от няколко медии. Сградата в строеж е собственост на сина на главния архитект на Община Шабла, а самата тя е презаверила скоростно разрешението за строеж в полза на своя син.

След събиране на множество доказателства е установено, че Татяна Нейкова е назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 г., като заема тази длъжност и понастоящем. През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м. През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова. На 02.01.2019 г., след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. На 26.08.2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина ѝ проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри.

Татяна Нейкова е изслушана на заседание на КПКОНПИ на 29.04.2020 г.. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност (длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж), при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова отвод по заявленията от сина ѝ не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност. Тези доводи не са приети от КПКОНПИ.

От комисията припомнят, че конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Решението по отношение на Татяна Нейкова не е окончателно – то подлежи на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, уточняват от КПКОНПИ.

Източник: Факти.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.