Годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите: Българите живеят най-малко в Европа

Правителството прие Годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнение на Националната здравна стратегия за 2018 г.

Това съобщиха от правителствената информационна служба, предаде новини.бг.

Документът представя състоянието и тенденциите в динамиката на основните показатели, характеризиращи общественото здраве през 2018 г. Средната продължителност на живота продължава да се увеличава и през 2018 г. достига 74.83 г., но все още е по-ниска от тази в ЕС – 80.9 г.

По данни на Евростат от 2016 г.България е страната с най-кратка продължителност на живота в ЕС заедно с Литва и Латвия.

След нас в цяла Европа са само Русия (71 г.) и другите страни от бившия комунистически блок като Украйна (71 г.), Беларус, Казахстан, Молдова.

Най-кратък е животът в Русия и Украйна.

Класацията виж тук – https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_life_expectancy

Ярко изразена тенденция за намаление се отбелязва по отношение на детската смъртност, която през 2018 г. бележи най-ниското ниво в история на демографската статистика в България – 5.8 на 1000 живородени деца, при 6,4%о през 2017 г. Наблюдава се дълготрайна тенденция за намаляване на този показател – през 2000 г. детската смъртност е 13,3%о, 2010 г. – 9,4%о, а 2015 г. – 6,6%о. Благоприятни тенденции са налице и при повъзрастовите показатели за детска смъртност – неонатална и постнеонатална, които също намаляват.

Продължават негативните промени във възрастовата структура на населението и демографското остаряване, но това е проблем, характерен и задругите страни-членки на ЕС. През 2018 г. се запазва тенденцията за намаляване на раждаемостта – коефициентът на общата раждаемост е 8.9%о, при 9.0%о за 2017 г., което е близко до нивото в повечето европейски страни (9.7%о).

И през 2018 г. продължава да намалява заболеваемостта от злокачествени новообразувания спрямо предходната година – 406.7%ооо, при 424.8%ооо за 2017 г. и 569.5%ооо за ЕС. Най-висока е заболеваемостта от рак на храносмилателните органи и рак на млечната жлеза при жените, следвана от рак на мъжките полови органи.

В доклада са представени и дейностите по опазване на общественото здраве, държавния здравен контрол, изпълнението на имунизационния календар, програмите, проектите и плановете в областта на общественото здраве. Разгледани са рисковите фактори, свързани с начина на живот като тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословно хранене и намалена двигателна активност.

Приет е Отчет за 2018 г. за изпълнението на Националната стратегия за демографско развитие на населението в България (2012 – 2030 г.)

Представени са данни за финансирането на здравните дейности, човешките ресурси в системата, дейността на лечебните заведения, финансирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и от държавния бюджет, фармацевтичния сектор и лекарствената политика.

Чрез документа се отчита и изпълнението на Национална здравна стратегия 2020 през 2017 г.

Източник: Petel.bg

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.