Горанов: Ако епидемията продължи повече от 3 месеца, ще се възстановим чак в края на 2021 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов разкри подробности във връзка с предложението на Министерски съвет за актуализация на бюджета.

Той обясни, че три сценария има предложени и всичко зависи от пандемията.

Припомняме ви, че заради извънредните мерки и последиците за българската икономика, кабинетът предлага на НС да гласува бюджетен дефицит за тази година в размер на 2,9% от БВП, или 3,5 млрд. лв.

Кабинетът предлага да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 на до 10 млрд. лв.

Причината за актуализацията е очаквано неизпълнение на данъчните и осигурителни приходи за тази година в размер на два милиарда и половина лв., както и неизпълнение на приходите и в Държавното обществено осигуряване в размер на 430 млн. лв., 700 млн. лв. – за Българската банка за развитие за държавно гарантирани заеми за бизнеса, както и 1,4 млрд. лв. за схемата „60 на 40“.

Сред мотивите на поисканата актуализация кабинетът посочва още, че се очаква намаляване на вътрешното потребление в страната, свиване на износа и вноса, и по-ниска заетост.

Мерките имат една единствена цел – да гарантират това, че държавата има достатъчна възможност да функционира, обясни Горанов.

„Аз продължавам да смятам, че консервативното планиране и фискална политика дават възможност на страната, но съм длъжен да предложа сценарий, който е с негативна насока“, каза министърът.

„Днес ще се предложи актуализацията на бюджета в НС и се надявам на подкрепа от всички партии. Говорил съм с тези партии от управляващата коалиция и се надявам до края на седмицата страната ни да има нов бюджет“, заяви той на брифинг в Министерски съвет. Той поясни, че разговори с БСП и ДПС ще проведе по темата по време на бюджетната комисия в НС.

„Най – негативният сценарий, който в момента разглеждаме е спад на икономиката с 3% през 2020 година. Очакваме възстановяването на заетостта да започне в края на 2020 година и да продължи през 2021 година. Мерките ще наложат хората да се ограничат. Знаем, че човек не харчи толкова, колкото е изкарал днес, а колкото ще изкара утре.

Има, разбира се, по – положителни сценарий. Единият говори за малък растеж, а другият за нулев.

Искам обаче да сме максимално подготвени“, заяви министър Горанов.

На въпрос дали България влиза в рецесия, финансовият министър заяви, че не може да се говори за това, защото е нужно страната ни да е на загуба няколко месеца подред. „Очакванията се, че растежът няма да бъде такъв, какъвто се очаква. Основните фактори на икономически растеж са поставени пред изпитание“, обясни той.

Относно какви са очакванията за продължаването на кризата, Горанов каза, че ако ограниченията продължат повече от три месеца, възстановяването ще приключи чак в края на 2021 година и добави: „Икономиката губи всеки ден, държавата е част от бюджета. Трудно ми е да дам подобна оценка, защото са минали две седмици от началото на извънредното положение“.

Във връзка с това дали евентуален дълг ще наложи вдигане на данъци, Горанов заяви категорично, че това няма да се случи. „Не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика. Когато стопанският живот страда, натоварването с допълнителни тежести няма да промени нищо“, обясни той.

Ще има ли възможност фирми, регистрирани след март месец 2019 година да се възползват от мярката 60/40, Горанов поясни, че преценката е на Агенцията по заетостта. „Ако се докаже спад, няма пречка да се отчете бизнесът и да бъде подпомогнат. Ако април 2019 година е стартирал един бизнес, то вероятно 2020 година може би да е била по-добра от 2019 година“, обясни той. „Крайната цел е запазване на заетостта“, добави финансите № едно.

„Очакванията за увеличенията на безработицата са с около 2 пункта и пак казвам, всичко зависи от това колко ще продължи медицинската криза“, каза още Владислав Горанов.

Източник: Novini.bg

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.