Горанов: Вероятно след десетилетия темата за безусловен базов доход ще дойде на дневен ред

Нека бъдем умерени в първите дни на кризата и да разпределяме ресурсите за най-засегнатите.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебатите по второто четене на актуализацията на бюджета, предаде „Фокус“.

„Във връзка с приключилия дебат отново ще отправя призив към партиите да подкрепят актуализацията на бюджета. Не виждам съществени разделителни линии“, посочи финансист №1.

„Основната разлика между позициите на правителството и позицията на част от народните представители е свързана със степента и дълбочината на мерките, които следва да се предприемат. Основната разделителна линия сякаш остава отношението към самоосигурените лица и подходът за безусловен доход на тях. В икономическата доктрина отдавна се говори за безусловен базов доход, дори са правени експерименти в света. Вероятно след десетилетия, когато индустриалните отношения се променят, темата за безусловен базов доход ще дойде на дневен ред, но днес подкрепям по-скоро тезата, че сме в началото на една непредвидима по мащаби криза, която дай Боже да е по-кратка, в която моментът за подобен социален експеримент сякаш не е дошла“, продължи Горанов.

Министърът обърна внимание, че самоосигуряващите се не са участвали с принос в осигурителната система и подчерта:

„Можем ли с аргументите, че някои хора са загубили доходи, без да са участвали в осигурителната система, много бързо и без преценка на имущественото им състояние, да разхвърлим едни пари?!“

„Останах приятно изненадан през всичките седмици на дебат, че в главата на българина вече не е сравнение с държави от нашата черга, а отидохме дотам да гледаме политиката на САЩ, Германия и Швейцария. Не знам дали като работоспособност или добавена стойност сме ги достигнали, но духовно очевидно сме дотам конвергирали, че вече да се сравняваме с водещите икономики в света. За съжаление финансовите реалности не са точно такива. Ние продължаваме да разсъждаваме върху темата с тези, които не са участвали в осигуряване поради начина на организация на тяхната трудова дейност. Не съм убеден дали без преценка на техните доходи трябва с лека ръка да разпределяме оскъдния ресурс в българския бюджет“, допълни министърът.

Според Горанов от БСП предлагат решение, за което не е ясно колко време ще действа.

„Философията в участието в осигуряването от страна на държавата, т.е. предоставянето на част от дохода за запазена заетост би било безпредметно като мярка, ако не се предвиди минимално участие от страна на работодателя. Целта на една подобна мярка е да запази доходите на заетите хора. Ако работодателите с всички критики не са склонни да участват с нищо, къде говорим за солидарност в тази мярка. Предизвикателствата на прогнозирането стоят. Не казвам, че тази актуализация не можеше да съдържа и други елементи, но мога да ви уверя, чя тя е напълно съобразена с това държавата да може да изпълнява функциите си през следващите месеци и докрая на годината. Повярвайте ми дебатът ще е по-труден след края на пандемичната част на кризата. Не сега, затова да не прибързваме с мерки, които можем да вземем във всеки един момент на следващ етап. Да, хората имат нужда от успокоение. Първата фаза идва по линия на това, че социалната система на държавата е въоръжена с достатъчно ресурс, който може да издържи напливът, който ще бъде насочен към нея“, продължи Горанов.

Министърът на финансите отчете, че някои оценяват като недостатъчно подпомагането на бизнеса, но други го намират за работещо.

„След днешното заседание ще претърпи допълнителна оптимизация, която дава възможност на тези работодатели, които са запазили своята дейност и искат да участват със солидарността със своите работници и да продължат да осигуряват доход от трудова дейност, да се включат. Тези, които наистина нямат възможност да отделят нито лев от собствените си ресурси или са 100 % прекратили дейността, вероятно за тях ще трябва да търсим подпомагане след кризата, защото в момента един ресторант ще има нужда вероятно от безлихвено кредитиране или друго подпомагане, за да може да стартира отново своята дейност. Искам да ви уверя, че с увеличаването на лимита на държавен дълг ще търся най-оптималните решения за българския бюджет. Дай Боже да не се налага да се достига до целият му лимит“, изтъкна още той.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.