Датско издание: Новото руско супероръжие ще наруши баланса на силите в света

Датско издание: Новото руско супероръжие ще наруши баланса на силите в света

Свръхзвуковите ядрени ракети са последната новост в оръжейната индустрия с руско супероръжие.

Съдейки по всичко, Русия участва в надпреварата, опитвайки се първа да разработи такива ракети. Борис Обносов, генерален директор на корпорацията за тактическо ракетно въоръжение на руската армия, заяви, че към 2020 г. Русия ще получи свръхзвукови ядрени ракети. Това съобщи руската агенция Sputniknews.

Според данните, скоростта на новите ракети ще е 12 пъти по-висока от скоростта на звука, тоест – 15 000 км. в час. Това ще сложи край на цялата съвременна система за противоракетна отбрана – тя просто нямада успее да реагира.

Шефът на катедрата по военно-въздушни операции на датската военна академия Карстен Маруп обяснява, че свръхзвуковите ракети ще създадат нов вид заплаха за днешната отбранителна система.

“Свръхзвуковите ракети могат много, много бързо да поразят всяка цел в която и да е точка на земното кълбо и това ще стане толкова бързо, че защитата от ракетен удар просто няма да успее да направи нищо”, казва Карстен Маруп в разговор с “Юланд Постен”.

Дори за системата за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ, една от най-съвременните системи в света, такава екстремно висока скорост ще бъде истинско предизвикателство, уверен е експертът:

“Сегашната противоракетна отбрана на американците е разчетена за борба с междуконтинентални балистички ракети. И аз не съм сигурен, че тя ще успее да се противопостави на свръхзвукова ракета, която се движи със съвършено различна скорост”.

В отговор на разработките на Русия в областта на свръхзвуковите ракети американците вече няколко години работят върху създаването на първия в света свръхзвуков бомбардировач. На такъв самолет ще са му необходими едва 30 минути, за да порази цел във всяка точка на света. Без хиперзвукова технология това би отнело до 18 часа, разказва Карстен Маруп. Експертът подчертава, че такъв ход на развитие на въоръженията ще постави нови изисквания пред световните лидери, в чиито ръце са съсредоточени технологиите.

“Всички знаем, че в гневно състояние не трябва да пишем и пращаме електронни писма. Точно по същия начин не трябва да заплашваме със свръхзвуково оръжие, защото няма да имаме време да премислим”, казва Карстен Маруп. Според него, този момент може да стане решаващ в отношенията между двете свръхдържави, независимо от това коя първа ще се сдобие със свръхзвуково оръжие.

“Ако руснаците вече са разработили свръхзвуковите ракети, а американците засега нямат с какво да отговорят, това очевидно ще промени баланса на силите в света в полза на Русия. Но същото ще стане, ако американците първи приемат на въоръжение свръхзвуковия бомбардировач. Тогава превесът ще бъде на тяхна страна”, добавя Маруп.
Източник: epicenter.bg/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.