Доц. Мангъров за затягането на мерките: Ако някой вярва, че по този начин може да се овладее една въздушно-капкова инфекция, много се лъже

Ситуацията се развива, както при всяка пандемия.

Ако се видят цифрите през май месец на ден са правени 1150 теста, през юни 1650 теста, като от тях средно около 3% са положителни. Това заяви началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите му към момента инфекцията се държи под контрол. „Нищо особено не се е случило. Това са заразени хора, а не болни. В инфекциозни отделения се намират по 13 души. Повечето хора в болница, са там от страх. Самата болница няма нищо против, защото той носи доходи“, поясни той, пише Novini.bg.

„Тези, които са истински зле, трябва да са в болниците, ако не са толкова зле – трябва да са си вкъщи“, подчерта доц. Мангъров.

Във връзка с новото затягане на мерките, доц. Мангъров каза: „Това могат – това правят. Ако някой вярва, че по този начин може да се овладее една въздушно-капкова инфекция, много се лъже. Тук става въпрос за нов вирус. Никой няма антитела срещу него. Рано или късно всеки ще се срещне с него. Какво трябва да правим – да се затворим? Той ще мине през всички, колкото и да не ни се иска. Ако организма ни се срещне с болестта след това ще я разпознае и по-лесно ще я пребори. Антителата са азбуката на медицината“, каза лекарят.

„Не се наблюдава нищо по-различно при COVID-19 от при други вируси. Когато човек е болен, трябва да се изолира и да се пребори. Никакви лекарства не му действат, това е вирус. В някои случаи нещата могат да тръгнат накриво и човек да загине. Смъртността при тази инфекция не е по-висока от всички вируси, с които многократно са се срещали“, подчерта д-р Атанас Мангъров.

„Този вирус трябва да се лекува максимално щадящо, а не по този дърварски начин с антибиотици. Пациентите нямат нужда от това. Когато вирусът мине в човешката популация, силата му намалява. Той не е приговен да живее сред хората. С времето той ще затихне. След време ще се изгради колективен имунитет“, увери експертът.

Той обясни и за епидемините огнища на заразата. „Минаваме на дифузно разпространение на вируса. Това е нещо, което няма как да ни се размине“, каза той.

Прогнозата на Мангъров е, че ако спрем да играем на стражари и апаши, нещата ще минат по-леко. „Мерките са глупости. Няма как българите да се променим. Циганите няма да се научат да ходят с маски. Навсякъде се разхлабват мерките. Хората трябва да продължат да живеят нормално и колкото по-скоро се отървем от този страх, ще е толкова по-добре за нас“, коментира още доц. Мангъров.

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.