Държавата, в която всички миришем шоколада, но отбрани го ядат

Държавата, в която всички миришем шоколада, но отбрани го ядат В понеделник премиерът Бойко Борисов събра очите на инвеститори, банкери и политици в Лондон.

След впечатляваща презентация с карта на инфраструктурни проекти на Балканите той поиска 30 млрд. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за инвестиции в региона. Впечатлен от представянето му, албанският премиер Еди Рама заяви пред форума: „Борисов е Меркел на Балканите!“.

Но докато в британската столица българският премиер рекламираше Балканите като „райско място“ за инвестиции, в собствената му държава един от най-големите чужди инвеститори – ЧЕЗ, напусна България и продаде бизнес с 1.8 млрд. лв. годишен оборот. Това е и голямата политическа фрустрация – да искаш западният бизнес да дойде в България, когато добрите примери са все по-малко. Сделката на годината между чешката компания с бутиковия енергиен „гигант“ от Пазарджик е като шоколадово яйце със съдържание, което изненада всички.

Озадачени политически лица хем разпореждат проверки, хем трескаво повтарят, че регулаторните органи в България са „независими“.

И вместо политическите реакции и коментари да внесат успокоение в ситуацията,те се включиха във всеобщата мътилка на взаимни упреци, създавайки все по-натрапчивото усещане за обвързаности между политика и бизнес и ново преразпределение на огромни финансови потоци в рекламираното от Бойко Борисов за пример „райско място“ България.

Опитите на премиера Бойко Борисов да се разграничи от обвиненията на опозицията за влияние върху сделката между ЧЕЗ и българския купувач стигнаха до включване на ДАНС и Националната агенция по приходите. Те трябва да проверяват финансовия произход на средствата на „Инерком България“, собственост на неизвестната до миналата седмица милионерка Гинка Върбакова. Сделка, която се подготвя повече от година. Затова е и абсурдна инерцията на изпълнителната власт. Както е и неадекватна изненадата на премиера Борисов и неговите министри на енергетиката, икономиката и финансите, които би трябвало да имат отношение в чии ръце попада толкова важен сектор от енергетиката и дори националната сигурност. Едва ли лидерът на ГЕРБ, който подаде оставка заради „високите сметки“ за ток в началото на 2013 г., няма да прояви интерес към подобна сделка, подготвяна от година.

В опита си да отвърне на обвиненията на БСП, че има участие в сделката, премиерът Борисов дори си послужи с изричане на неистини около историята за приватизация на електроразпределителните дружества. В удобния за него наратив той обяви в неделя: „виновна е тройната коалиция“. Всъщност държавните дялове от 77% бяха продадени по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски, когато Борисов беше главен секретар на МВР. А последните си дялове от 33% държавата продаде по време на първия кабинет „Борисов“, когато енергиен министър беше Трайчо Трайков (днес той е подсъдим именно заради една от тези сделки).

Управляващите сами се вкараха в обяснителен режим,

чийто тон беше зададен от БСП. Още по-неубедително е и включването „в защита“ на цял отбор „енергийни експерти“ на управляващата партия, които в един глас обясняваха, че оставката на енергийния министър Теменужка Петкова е, за да се спаси репутацията на кабинета, а не заради нередности в сключената сделка. Корнелия Нинова първо се усъмни, че включените в проверката институции – ДАНС, НАП и др., ще направят независима проверка, а след това обвини и Бойко Борисов, че е „главният бушон“ в сделката, като поиска среща с чешкия посланик в България и проверка от страна на Европейската комисия.

ГЕРБ пък отвърнаха в стил: „А вие защо биете негрите?“
„Гинка ще обясни откъде идват парите за купуването на ЧЕЗ, когато Нинова обясни откъде взе парите за приватизацията на „Техноимпекс“, но тя бяга като дявол от тамян от тази тема. Партията под нейно ръководство се превръща в генератор на клюки, откровени лъжи и свърталище на проблемни хора“, обяви на извънредна пресконференция бившият депутат на ГЕРБ Антон Тодоров.

„Разтревожи ни тезата на Нинова, че институциите в България трябва да бъдат подчинени на изпълнителната власт или на премиера, който и да е той“, присъедини се и Делян Добрев, чийто депутатски мандат допреди месец беше под въпрос заради обвинение за „шуробаджанащина“ в община Хасково и енергетиката. „Ние в ГЕРБ вярваме в институциите и сме се постарали в годините да ги направим колкото се може по-независими“, завърши своя политически сонет бившият енергиен министър на ГЕРБ. Активното участие на депутата в този обяснителен режим повдига въпроса защо Теменужка Петкова беше жертвана, за да се спаси репутацията на кабинета, а скандалните разкрития за кадруване на Делян Добрев в община Хасково и назначенията на негови близки, включително и по кумова линия, са преодолими за имиджа на управляващата партия. Но историята е показала, че не можеш да очакваш логика от ГЕРБ.

Освен че трябва отново да чистят образа си, ГЕРБ ще трябва да се справят и с апетитите на своя коалиционен партньор – Обединените патриоти, към енергийния сектор. Претенциите им видимо растат наедно с отколешните заявки на вицепремиера Валери Симеонов и на лидера на „Атака“ Волен Сидеров за държавно участие в електроразпределителните дружества.

А изборът на нов енергиен министър ще се окаже поредна пукнатина в „стабилността“. И ако институциите ще си вършат работата – да проверят дали поне следващият енергиен министър не е кум, брат или сват на някой „неизвестен“ милионер от България.

Иначе знаем, че у нас всички или се познават, или са роднини. Но видно е, че всички само „миришем шоколада“, а отбрани го ядат. / Илия Вълков

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.