Дянков през 2010 г. : След 10 г. всеки ще иска да живее в България

През 2010 г. финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков дръпва фантасмарогична реч в Народното събрание по повод визията на правителството за българската стратегия 2020 г.

Той обещава след 10 години, тоест през 2020 г., „всеки да иска да живее в България“.

Оставяме на вас изводите дали пророчествата на ГЕРБ се сбъднаха:

„След 10 години България ще бъде с най-добрата бизнес среда в Европа. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, който бе изслушан в парламентарната комисия по еврофондовете.

Пред депутатите той представи визията на правителство за българската стратегия 2020 г. 4 основни приоритета очерта финансист номер едно за развитие на страната в следващите десет години – по-добра инфраструктура, конкурентоспособна младеж, най-добра бизнес среда в ЕС, доверие в държавните институции.

От следващата година, категоричен е Дянков, България ще е с най-ниската данъчна тежест в Европа.

Това, по което трябва да се работи, е електронно правителство, посочи още министър Дянков. Според него трябва да се осигури по-голяма заетост. В следващите 10 години трябва да се работи по посока на привличане на повече инвестиции в наука. Има още какво да се работи и по отношение на фискалната стабилност, изтъкна пред депутатите Симеон Дянков. Следващите 10 години, по думите му, България вече ще е член на еврозоната.

След 10 години според Дянков обществото трябва да е изградило доверие в държавните институции, за да може през 2020 година българските граждани да могат да кажат: „Българските институции работят за мен“.

Други цели на България 2020 са ефективната съдебна система и социална справедливост, а също ще се гарантира пълната защита на интересите на гражданите и бизнеса. Визията на Дянков за България след 10 години е – „България е страна, в която всички ще искат да работят и живеят.“

Лисабонската стратегия според министъра не е успешна. Целите Европейският съюз да надмине САЩ по конкурентоспособност не са постигнати. Министър Дянков припомни целите на стратегия Европа 2020 : заетост, повече инвестиции в научна и развойна дейност, зелена икономика, по-малко бедност и по-малко деца, отпаднали от училище.

България има свои предложения по тези цели, изтъкна финансовия министър и допълни : „10 години са достатъчно време, за да се очертае една политическа визия“. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева оцени положително факта, че стратегия 2020 и нейния български прочит се обвързват с парламента.
Европа 2020 и в частност българският сценарий 2020 очертават пред нас нови амбиции, коментира тя.

Според нея България трябва да даде своя прочит на европейската стратегия и българската позиция да не е еднопартийна, а да е национална. До месец, месец и половина според Цачева българската стратегия 2020 ще е готова.“

Източник: mignews.info

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.