Експертно проучване: Домати ли са доматите в чинията ни и кое силно токсично вещество се съдържа в тях

Експертно проучване: Домати ли са доматите в чинията ни и кое силно токсично вещество се съдържа в тях Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето!, предупреждава поредното експертно проучване в новия брой на в. “ШОУ”, който вече е на пазара.

В този случай разчитайте на „Инспектор „ШОУ”, който с безпогрешния си усет, ще ви ориентира кое е ментето и кое – оригиналът! И през новата 2017-а ще ви бъдем верен помощник в избора на качествени продукти.

В този брой обръщаме внимание на един от най-любимите зеленчуци на българина – доматите. Доматът присъства толкова често на трапезата ни целогодишно, а не се замисляме толкова нито за произхода, нито за вкусовите му характеристики.

Доматите са нещо много любимо за българина независимо дали го консумира в салата, при готвене или натурално. Замисляли ли сте се обаче колко знаете за тези симпатични червени зеленчуци в чинията си? Например, че доматите са растения от семейство Картофови. Подобно на картофите, и доматите произлизат от Южна Америка, по-точно от западното крайбрежие на континента и островите Галапагос. Култивацията им пък се случва на север в Централна Америка (днешно Мексико), където местните индианци свързвали новия зеленчук с важния за тях по онова време зарзават – томатильо (мексикански зелен псевдодомат). А

името “домат” произлиза от думата “томалт”

с която ацтеките наричали червения зарзават, когато го представили пред испанските търговци. Пристигането на доматите в Европа пък се случва през 15-16-и век, когато конквистадорите донасят семената им в Испания. Най-рано новият зеленчук се налага в италианската кухня, където местните готвачи и търговци го наричат „златна ябълка”. Минават десетилетия, а в някои части на Европа дори столетия, докато доматите спечелят слава на всекидневна храна и на храна изобщо. Причината била в това, че по онова време местните хората се страхували от червените домати заради отровния им далечен роднина – кучето грозде. Така доматите били развъждани най-често като декоративно растение заради красивите си червени плодове.

По този повод съществува и още една любопитна история, която по ирония на съдбата се случва в родината на домата – Америка. Тя разказва как

подкупен готвач се опитал да отрови Джордж Вашингтон слагайки в ястието му домати

Първият президент на Съединените щати хапнал с удоволствие от поднесеното му блюдо и както сигурно се досещате, дори не разбрал за покушението.

Всъщност убеждението, че доматите са отровни, не е съвсем лишено от основание.
Източник: blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.