Извънредно! В България има две положителни проби на коронавируса – мъж в Плевен и жена в Габрово

Извънредно! В България има две положителни проби на коронавируса – мъж в Плевен и жена в Габрово Неизбежното се случи. Коронавирус вече има и в България.

Мъж от Плевен и жена от Габрово са дали положителни резултати за коронавирус.

Мъжът е на 27 години, жената е на 75.

Това стана ясно на „изключително“ извънреден брифинг в Министерския съвет тази вечер в полунощ, който започна в 00.03 часа, на националния оперативен щаб за коронавируса. Новината съобщи шефът на ВМА и председател на щаба ген. Мутафчийски.

Четири от пробите, които са изследвани днес, дадоха положителни резултати. Две от пробите дадоха още веднъж положителен резултат, подчерта той. Информацията е с висока степен на достоверност.

,,Вчера, знаете, 99 проби бяха изследвани. Днес пробите на двама пациенти – един пациент от Плевен и една пациентка от Габрово, се оказаха, че са положителни с референтния тест на Световната здравна организация. Засега това, което решаваме и предлагаме като лабораторно заключение, е да се направят втори тестове на тези пациенти и за да не се губи време, да се вземат материали от контактните на тях лица, на които да направим същите тестове за коронавирус, да видим дали има предаване на инфекцията.

Надявам се утре сутринта, при доставяне на тези проби през нощта, да бъдем готови със заключението дали става дума за коронавирус при пациента от Плевен и пациентката от Габрово и дали доказваме РНК на коронавирус в контактните лица“, заяви от своя страна и директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Двете лица са дали положителни резултати на тестовете на СЗО и на Великобритания, но не на испанския тест, добави проф. Тодор Кантаджиев.

Двамата пациенти повече от няколко дни са в болниците в съответните градове и ще бъдат изследвани и други, които са били в контакт с тях.

По-голяма сигурност ще има днес сутринта, но вече може да се говори за България като за държава, засегната от епидемията. Въпреки това още не може да се говори със сто процента сигурност, подчерта ген. Мутафчийски.

Имена и адреси на лицата не се съобщават. Те са в съзнание и не са разрешавали да бъде разпространено с какво се занимават, каза още шефът на ВМА.

Двамата не са пътували никъде, нямали са контакт с лица от страните, където вече има установен коронавирус и не отговарят на рисковия профил, каза главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Започва изследване на всички, които са били в контакт с двете лица, дали положиелни проби за коронавируса. И двамата са имали по 20-тина контакти, главно с хора, лежали заедно с ях в болниците на Плевен и Габрово.

Мъжът има трима души в семейството, жената е била самотна, имало е само гледачка. Всички те ще бъдат тествани.

Доскоро те са били в доста по-лошо здравословно състояние, но сега са значително по-добре. Специално за жената от Габрово нямало да е голям проблем да се издирят хората, с които е била в контакт, тъй като била самотно живееща.

В ход са координирани действия на органите на МВР и регионалните здравни центрове. Имаме готовност да реагираме, макар и все още да не се може да се каже със сигурност, че има коронавирус у нас, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Губи ни се нулевият пациент. И двамата пациенти нямат обичайния профил на заразени от коронавирус. Те не са пътували, нямали са контакти с хора, които са пътували, добави ген. Мутафчийски.

Със сигурност нулевият пациент е човек, който го е донесъл отвън. Кой е този човек, предстои да видим.

Тази сутрин в 10.00 часа пробите ще бъдат още веднъж изследвани.

Ген. Мутафчийски подчерта, че единствената преграда пред коронавируса, е хигиената и избягване на контакт с други хора.

Не е нужно да се запасяваме с продукти, няма епидемия за цялата страна.

„Не се презапасявайте с храни и с каквото и да било, няма да ви помогне. Ще помогне да се мият добре ръцете, да се избягват публични места, да не доближаваме хора на повече от метър и половина, да не се возим в претъпкан градски транспорт и всички останали предпазни мерки“, заяви ген. Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев обяве, че още тази нощ ще бъдат взети проби и на близките на двамата пациенти и на тези, с които са били в контакт.

До днес България бе сред малкото държави в Европа без установен случай на заразен с коронавируса. Най-силно засегната е Италия, където заразените са над 5000, а починалите – 233. / Епицентър.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.