Икономист учи Бойко от пънчето: Рейтингът на България при трите големи агенции е една или две степени над статут JUNK (боклук)

Икономист учи Бойко от пънчето: Рейтингът на България при трите големи агенции е една или две степени над статут JUNK (боклук) Бай Ганьо говори за кредитен рейтинг седнал на пън, за да замаскира факта, че преди дни Европейският парламент гласува резолюция, представляваща исторически позор за България.

Да ви говори този човек за кредитен рейтинг е все едно да говори Японски.

Да разясним някои неща.
Голям успех, че Мудис ни повишили кредитния рейтинг с една степен.
За незапознатите, рейтингът на България при трите големи агенции е една или две степени над статут JUNK (боклук) обозначаващ спекулативен и несигурен инвестиционен статут.

Повечето хора едва ли са запознати с факта, че оценките на големите рейтингови агенции отдавна не носят значителна тежест.

Неслучайно Moody’s и S&P платиха глоби за над 2 милиарда долара за подвеждане на инвеститорите чрез завишиване на рейтинги на ипотечни ценни книжа.

Отговорните комисии в САЩ заключиха, че заблуждаващата информация на въпросните кредитни агенции имат основна заслуга за финансовата криза и краха през 2008 г.

И трите големи агенции даваха най-високи оценки на дългови ценни книжа (ААА), въпреки че заслужаваха JUNK статут.
Мудис сложи рейтинга на Леман Брадърс “за преразглеждане” само 5 дни да обяви банкрут.

Стандарт енд Пуурс пък даде оценка А на AIG една седмица преди застрахователната компания да бъде национализирана.

И трите големи рейтингови агенции пропуснаха колапса на MF Global и му даваха добри оценки само 6 дни преди да подаде документи за банкрут.

Още един много известен пример касаещ енергийната компания ЕНРОН.
Въпросната компания фалшифицира цифрите за печалби години наред, а рейтинговите агенции свалиха оценките си за нея на JUNK (боклук) само 4 дни преди големият и колапс.

Матриците за риска, които ползват агенциите от доста време не отчитат реалните ситуации и не предсказват настъпващия риск в неговата дълбочина и всеобхватност!

Накратко, тези агенции и техните рейтинги отдавна не носят кредибилност и не са символ на интегритет.

Ама той бате ви Бойко, седящ на пън в гората и четящ от листчето написано му от някой, от къде да знае?

Икономистът Кирил Симеонов, Фейсбук

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.