Испанската полиция още разследва „Барселонагейт“

ЕС ни спира еврофондовете

Разследването, което полицията в Каталуния води срещу премиера Бойко Борисов по скандала, станал известен като „Барселонагейт“, още не е приключило.

Това казаха пред „Сега“ от прессцентъра на службата.

Бяха отказани и подробности по разследването, тъй като още е висящо. „Сега“ още чака отговори от испанската прокуратура по темата.

Скандалът „Барселонагейт“ се разрази с нова сила в края на февруари, когато испанският вестник „Ел Периодико“ излезе с публикация, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Още през май 2019 г. обаче Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Прокуратурата не постигна резултати по тази проверка, но след публикацията в „Ел Периодико“, се самосезира. Вече 2 месеца обаче няма никаква информация какво се върши по тази проверка.

Преписката, образувана след като прокуратурата се сезира сама по испанската публикация, е в Специализираната прокуратура. Електронният ригистър на преписките показва, че на 3 април спецпрокуратурата е възложила проверката на друг орган. Не става ясно обаче кой е той. Би могло да е антикорупционната комисия КПКОНПИ, може да е НАП, или друга институция.

По-старата проверка, тази по сигнала на Йончева, е във Върховната касационната прокуратура. Според електронното деловодство на държавното обвинение на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ, която сега се оглавява от Цацаров. Там следите на проверката се губят.

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.