Историк: С името Северна Македония може да ни поискат цялата Благоевградска област

Историк: С името Северна Македония може да ни поискат цялата Благоевградска област

Името Северна Македония е неприемливо, тъй като дава заявка за териториални претенции към България – това включва цялата Благоевградска област.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ историкът, политолог Пламена Заячка по повод страховете от новото име на Македония, пише novini.bg.

Не е редно по такъв казус българското правителството да бяга от темата. Дори и премиерът Бойко Борисов през 2012 година каза, че името Северна Македония е неприемливо, тъй като могат да поискат Благоевград.

Същото каза миналата година и външният министър Екатерина Захариева. Затова не можем да разберем защо сега няма никаква позиция.

Настояваме тези държави, които са част от проблема, да участват във вземането на решението или най-малкото да имат позиция. Македонската страна трябва да вземе предвид нашите аргументи и притеснения и да ги уважи, заяви Заячка.

С отказа от срещата с македонския президент Борисов и правителството изпуснаха шанса ние да бъдем активна страна във вземането на решението.

Можехме да бъдем водеща страна в процеса, още повече когато претендираме да бъдем лидер на Западните Балкани, каза още Пламена Заячка. / Petel.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.