Йончева пита Борисов покрил ли се е от разговор с европейските депутати

Йончева пита Борисов покрил ли се е от разговор с европейските депутати

На 28-ми август 2020г., предстои страната ни да бъде разисквана в подкомисия за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

По време на срещата ще бъде обсъждана само ситуацията за върховенството на закона в България, предаде actualno.com.

Това е важно, защото Европейския парламент има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. Същевременно трябва да се отбележи, че на изслушването ще присъстват и представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия, посочва евродепутатът от групата на левицата Елена Йончева.

Моят въпрос към г-н Борисов е: Вярно ли е, че към него е била отправена покана за участие в тази среща и ако е така, то той покрил ли се е? Избягал ли е от разговор с европейските депутати? Не е ли редно Бойко Борисов сам да се яви в Европейския парламент, а не да прехвърля това свое задължение на своите подчинени?

Припомням, че премиерът на Малта беше поканен да участва в заседание на тази подкомисия към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, когато се разискваше убийството на журналистката Дафне Галиция.

Впоследствие в страната бе изпратена и специална мисия за установяване на фактите, която определи, че ситуацията в Малта е довела до големи и трайни заплахи за принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. В резултат на това Европейския парламент прие резолюция, в която призова за оставката на премиера на страната Джоузеф Мускат и той се оттегли.

Също така бих искала да посоча, че на 10-ти септември в същата тази Комисията отново ще бъде дискутирана ситуацията в България. Преди два месеца настоях темата за нарушаването на върховенството на закона в страната ни да бъде включена в тази комисия, като изпратих и писмо до нейния председател. Това вече е факт и усилията ни дават резултат.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.