Как ни възпитаваха в училище по времето на соца в НРБ

Как ни възпитаваха в училище по времето на соца в НРБ Непрекъснато реформирана и непрекъснато наникъде – това е българската образователна система сега.

Резултатите са просто катастрофални, смазващо неграмотни ученици и зрелостници, студенти с почти никаква обща култура. Писанията във фейсбук показват въпиюща неграмотност и ограниченост в мисленето.

По времето на соца със сигурност ни учеха така, че и до ден днешен всичко, което знам като обща култура по история, география, биология, литература, се дължи именно на моите учители.

А те бяха строги и същевременно добри хора, умееха не само да преподават, но и да ни запалят, да ни накарат да учим не по принуда, а от интерес. В никакъв случай не искам да изпадам в излишни славословия, тогава действаха идеологическите порядки на социализма.

Те се проявяваха непрекъснато под една или друга форма в обучението, в организациите със сини и червени връзки, в Комсомола. Но хората си вършеха работатта професионално.

Един от най-ценните навици, формирани в училището през 60-те и 70-те години, е да се чете. Едно преклонение към писменото слово, което за цял живот ни свърза с книгите. Днес, когато честваме празника на писмеността, всички знаем, че има хора, недокосвали книга през живота си.

Тогава всяка учебна година завършвахме със списък с книги за следващата. А родителите ни зорко следяха за прочитането им през лятото.

Днес е достатъчно да минеш пред едно училище през междучасието, да видиш кълбата дим от струпаните пред входовете учители и ученици, да се заслушаш в разговорите, които водят помежду си, и езика, който използват, и да направиш извод за съвременното обучение в реформираното българско училище.

Тихомир Илиев, Русе

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.