Коронавирусът може да попречи на машинното гласуване?

Коронавирусът може да попречи на машинното гласуване?

Машинното гласуване е отново на дневен ред.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев закупуване на машини за предстоящия парламентарен вот догодина.

Според анализатора проф. Михаил Константинов, е необходимо да бъдат изяснени някои важни въпроси преди да бъде въведено гласуването с машини. Пред БНТ той коментира, че все още не е ясно дали ще изчезне хартията, съобщава. Novini.bg

Проф. Константинов посочи, че евентуален проблем би възникнал и при поръчката на машините заради коронавируса. Причината – много от елементите се правят в Китай, където сега има затворени фабрики заради разпространението на заразата

„Ако ще има само машини, няма да минем само с 15 000. В България секциите са 12 000. С една машина могат да гласуват 180, максимум 200 души. Има секции, в които гласуват 600-700-800 души. Е, как тези машини ще ги оправят?

Трябва три дена да гласуват, т.е. трябва много внимателно да се прецени колко машини да се закупят.

И тук идваме до следващия проблем – съвсем наскоро излязоха данни за компютърната грамотност на нашето население и се оказа, че над 30% от българите не са докосвали компютър“, заяви проф. Михаил Константинов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.