Костадинов: Няма ли нормализация на отношенията с Русия, българската икономика ще започне да изнемогва

Костадинов: Няма ли нормализация на отношенията с Русия, българската икономика ще започне да изнемогва Лидерът на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов е политикът, който най-бързо набира скорост и одобрение, е роден във Варна през 1979 година.

Баща е на две деца. Завършил е балканистика и право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. През 2017 г. защитава докторска дисертация в Института по етнология и фолклористика към БАН. Автор е на исторически книги и филми. Негово е авторството и на учебника по родинознание от 1-ви до 4-ти клас.

Каква предизборна кампания очаквате?

– Очаквам мръсна кампания, тя започна. Вече ме обявиха за циганин. Очаквам да има всякакви гнусотии. Когато нямаш аргументи, имаш кал. В Библията пише: „Камъни се хвърлят само по плодни дървета”. Наясно съм, че съм голяма опасност за статуквото в момента. Мен това нещо не ме притеснява, дори ме забавлява. В интернет има една интересна страница, която ви препоръчвам. Казва се „Гневник”. Там се пародират изданията, които се финансират от „Америка за България”. Та вътре пише, че „Гневник” е разобличил хитър ход на Костадинов, който се е опитал да се представи за циганин, опитвайки се да спечели циганските гласове, но това нямало как да проработи, защото голяма част от циганите не могат да четат.

Очаквате ли манипулации при машинния вот?

– Не очаквам манипулации на машинния вот. Видях, че служебното правителство предприема действия в правилната посока. Видях също, че най-големите апологети на машинния вот, които се кълняха в него, започнаха го да подлагат под съмнение. Аз и голяма част от българите имаме безпогрешен политически компас. Когато някои от партиите на статуквото, а това са ДБ, „Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и разни други отломки, започнат да говорят, че нещо е лошо, значи е добро, и обратното. Когато видях как бившият министър на електронното управление Божанов, който допреди няколко седмици се кълнеше в машинния вот, обърна палачинката на 180 градуса, тогава въздъхнах с облекчение, значи няма да има проблеми. Освен това се надявам да има решение на ЦИК и да може да се броят хартиените отрязъци от машините. Идеята на този отрязък е да служи като контрол на машинния вот.

Анализатори отбелязват, че „Възраждане” ще поднесе изненада на тези избори. Какво показват вашите сондажи?

– Информацията, с която ние разполагаме, е, че сме първа политическа сила. Това няма как да се види при официозната социология. Винаги са ни давали двойно по-ниски резултати. През 2017 г. дори не ни споменаваха, а ние изкарахме 1, 11 процента и се превърнахме в изненада. На първия вот, на 4 април през 2021 г., ни даваха процент и половина. Изкарахме два процента и половина. На изборите на 11 юли 2021 г. най-високата оценка, която получихме, беше 1,8 процента, а ние получихме 3. Дойдоха изборите на 14 ноември. Най-високата оценка ни беше дадена преди изборите – 4,2 процента. В хода на самата кампания ни дадоха 3,1 на сто, ние взехме 5 процента. Последното проучване сега ни дава 10,3 процента. Ако следваме тази логика, мисля, че процентът, който ще получим, ще е над 20.

В такъв случай готови ли сте да управлявате и с кои партии бихте коалирали?

– Готови сме да управляваме, но не и в коалиция. Целта на „Възраждане” не е да вземе властта, а да преоснове България. Това в коалиция не може да стане, защото така се правят компромиси. Ние искаме да променим целия обществен модел, да има нов начин на функциониране на държавата. В момента държавата е изградена на принципа „търсим работа на човека” – на нашия човек, разбира се. Искаме да обърнем кардинално този модел и да търсим човек за работата. Когато ние започнем да управляваме, няма да слагаме на постове наши хора, верни партийни другари, защото те може да са верни и качествени, но да не стават за този сектор, за който търсим човек. Ще търсим качествени хора и повярвайте ми, има такива в държавата. Човешкият потенциал е голям. Той обаче се пилее. Имаме хора, на които се крепи държавното управление, но те стигат до средни позиции в кариерното развитие. От там нагоре започват политическите парашутисти, които действат като тапи. Нещата стигат до бюрото на съответния политически безхаберник и той нищо не прави, защото някои от тези решения са смели и изискват кураж. Затова държавата не работи и общото усещане е за разруха. Държавата ни е в клинична смърт. Аз не искам хора, които да са лоялни към мен, а към държавата.

Как ще подбирате подходящите хора за съответната длъжност?

– Ще ви дам пример. Предложихме за шеф на КПКОНПИ Бойко Атанасов, когото лично не познавах. Когато от софийската организация предложиха да го номинираме, първата ми реакция беше – той не беше ли свързан с „Демократична България”. Аз имам много добро мнение за него, но предполагах, че няма да иска да бъде издигнат от нас. Все пак реших да го попитам и той се съгласи. С него съм разговарял на живо само веднъж. Казах му, че ще искам към „Възраждане” да бъде два пъти по-стриктен. Това е моделът, който ние ще наложим в държавата. Другото, което ще направим, е да питаме хората. Нашият народ никога не е питан за нищо. Всяко решение, което касае бъдещето на България за период, по-дълъг от един мандат, трябва да бъде подлагано на референдум. За да може народът да придобие самочувствие, че управлява държавата, и периодично да дисциплинира своите избраници в парламента. Така народът ще припознае държавата за своя. Сега държавата е един чужд инструмент и той ни обезбългарява и унищожава с уникални темпове. За последните 30 години управляващите прокудиха повече българи, отколкото византийските императори и турските султани, взети заедно и умножени по две, не са направили. Държавата от инструмент в ръцете на нашите врагове, трябва да се превърне в инструмент за нашите деца. Затова на тези избори отиваме като на война, като на референдум за бъдещето на България.

 Говорите за референдуми, ще подкрепите ли тогава Слави Трифонов за референдума за президентска република?

– По отношение на президентската република, аз не го подкрепям. За да направим такъв референдум, трябва да променим закона, който сега не позволява да се подлага на референдум промяна в държавното устройство. „Възраждане” внесе законопроект за промяна в Закона за референдумите, който не беше подкрепен от ИТН. Нека като влезем в парламента отново, ИТН да подкрепят нашия законопроект, който позволява да се пита по тези теми. Няма да гласувам за президентска република, но ще гласувам на референдума. Ще гласувам против, защото няма значение системата, имат значение личностите.

Каква е политико-икономическата ви визия за България в контекста на войната в Украйна и газовата криза? Трябва ли да преговаряме с „Газпром”?

– Хубаво е, че питате за политико-икономическа визия, защото в България все още има хора, които си мислят, че политиката и икономиката са две различни неща. Ако искаме да имаме топлина и храна през зимата, трябва да имаме нормални отношения с Русия. Всичко останало е равносилно на терористичен акт, който направиха нашите бивши управляващи, изпълнявайки разпорежданията на САЩ. Ако не нормализираме отношенията си, българската икономика ще претърпява огромни щети. Да не говорим, че огромната част от обществото не вижда враг в Русия.

Питате за преговори с „Газпром”. Съвсем естествено е да водим. Ако някой друг се появи на терена, който да ни достави газ, и с него трябва да преговаряме. В момента азерите ни предоставят газ, но те не могат повече от 30 процента, защото имат ограничени количества. Географията казва следното – най-близкият и най-евтиният доставчик е „Газпром”.

 Ще изброите ли 5 приоритета на вътрешната ви политика и 5 на външната?

– Първият приоритет във вътрешната политика е в краткосрочен план да осигурим максимално спокойствие за хората през зимата, като осигурим газови доставки. Второто е да преодолеем натиска по отношение на цената на тока. За тази цел ние предложихме да се промени ценообразуването, за да може скъпият ток, който купуваме от американските централи, да продаваме на Запад, а евтиният ток, който излиза от ТЕЦ „Марица-изток” 2 и от АЕЦ „Козлодуй”, да се продава на битовите потребители и на индустрията. Третият ни приоритет е образованието. В България то трябва да бъде извадено от пазарния модел. Не можем да говорим за губещо или печелившо училище, както не можем да говорим за губеща или печеливша болница. Трябва да направим всичко възможно, за да възстановим нормалното учебни съдържание. Моята лична кауза е пренаписването на учебниците по история. Заради сатрапските действие на фондация „Америка за България” и нейната дъщерна фондация „Заедно в час” българското образование създава два типа хора – широка маса без национално самосъзнание и 1-2 процента високообразовани хора, които да бъдат изсмукани навън и превърнати в донори на другите нации. На четвърто място искаме да възстановим отбранителния потенциал на държавата. На пето – да се възстанови хранителният суверенитет на държавата, защото 20 процента от стоките у нас са български и 80 процента – внос.

При външнополитическите ни приоритети на първо място слагам нормализиране на отношенията ни с Русия. На второ – премахването на американските бази. България никога не е имала чужди бази на територията си, дори когато сме били окупирани. Предоговарянето на отношенията ни с ЕС е следващият ни приоритет. Ако това не се случи, трябва да има референдум за членството на България в съюза. На следващо място е референдум за членството на България в НАТО. А на пето място – активна политика за защита на българите в чужбина. Тук ще кажа следното – имаме война в Украйна. В тази война България трябваше да поиска автономия за българите в Южна Бесарабия. „Възраждане” я поиска, а управляващите казаха, че това е руска пропаганда. По същия начин реагираха, когато казахме, че трябва да се действа за сближаване на отношенията между България и Македония до момента, в който станат една държава по модела на обединението на двете германски държави.

 Очаквате ли нови избори след тези?

– Смятам, че скоро ще има следващи избори. След изборите правителството, което ще се създаде, няма как да управлява държавата, без да нормализира отношенията с Русия. Ако някой мисли обратното, живее в налудничава реалност. Много смешно ми стана, когато се заговори за преговори с „Газпром” и някои казаха, че няма да се водят такива. А те питали ли са дали „Газпром” иска да води преговори. Те нямат сметка да водят преговори с България, защото така или иначе ни продават газ, само че минава през гръцки посредник и е с 30 процента по-скъп. Накрая ще си го платим още веднъж заради това, че не сме си го купили директно от руснаците.

Няма ли нормализация на отношенията с Русия, българската икономика ще започне да изнемогва. Тя вече го прави. Или „Възраждане” ще управлява след тези избори, или ще има нови избори. / Петя Бахарова

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.