Кристалина Георгиева: Свиването на БВП у нас няма да е с 3% , а двойно по-голямо

Преди дни директорът на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че пандемията ще доведе до рязък спад в световната икономика през 2020 година.

Очакваната рецесия ще бъде най-тежката от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, като през 2021 година ще настъпи само частично възстановяване.

Преди 3 месеца очаквахме икономически растеж на човек от населението в 160 от нашите членки през 2020 година, а сега числата са обърнати – прогнозираме, че над 170 държави ще имат отрицателен растеж на човек от населението, посочи Георгиева.

„За България приетата актуализация на бюджета предвижда свиване на БВП с 3% през тази година. Но всъщност намалението ще е двойно по-голямо, тъй като първоначално се предвиждаше ръст на икономиката с 3,4 на сто. И докато този спад от над 6% не бъде наваксан и производството не стигне до предкризисните си нива, няма да се преодолени последствията от кризата“, заяви Георгиева.

Източник: Епицентър.БГ










Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.