Лекари: Броят на болничните намалява, а смъртността се увеличава, причината не е вирусът

Лекари: Броят на болничните намалява, а смъртността се увеличава, причината не е вирусът Само за една година болничните у нас са намалели с над 11 000 броя.

В същото време смъртността се увеличава, но причината не е единствено вируса, който коси из целия свят, а това, че са спрели плановите операции, хората са уплашени и не ходят на лекар, липсва диагностиката.

Това е бомба със закъснител, която ще ни удари щом заглъхнат вълните от короната, убедени са лекарите.

Само за октомври са приети около 230 000 болнични листове. Това е с почти 11 400 по-малко от същия период през миналата година. Това сочат данни, с които NOVA разполага.

През 2020 г. до момента общо приетите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко спрямо 2019 г.

Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за коронавирус.

„Пролетта имаше по-голям натиск върху нас от работодатели за издаване на болнични. Тогава паниката беше голяма и ако вие кихнете в работата, работодателят ви праща да си ходите”, обясни д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар.

Междувременно, болни хора продължават да работят и от вкъщи, под формата на хоумофис. Така – болничните намаляват още, а разликата спрямо миналата година се усеща и по още една причина – спирането на плановия прием в болниците. Изкривената статистика пациентските организации обаче определиха като бомба със закъснител.

„Хората се уплашиха и не ходят на лекар. Плановите операции са 90% от всички операции. Тоест, когато с 90% е намаляла дейността на болниците, е логично да намалеят и болничните”, обясни д-р Стойчо Кацаров.

„Ние един път го преживяхме това след първото затваряне на първата вълна. Когато след това дойдоха болните и те бяха вече в късния стадий, когато ние не можехме да помогнем вече”, обясни д-р Зоран Станков, Клиника по „Инвазивна кардиология”, Сити клиник.

Още в началото на пандемията и медици алармираха за обратния ефект, който се очаква след спирането на плановите интервенции и диагностиката.

Последиците, според тях, сега ще са още по-сериозни. От справката на НСИ пък става ясно, че смъртността също се повишава от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която починалите са с 652-ма повече спрямо 2019 година. Дневно, те са средно между 20 и 30 повече спрямо същия период на миналата година.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.