Манолова внесе законопроект добавката от 50 лв. към пенсиите да продължи да се изплаща и след април

Манолова внесе законопроект добавката от 50 лв. към пенсиите да продължи да се изплаща и след април Манолова внесе законопроект добавката от 50 лв. към пенсиите да продължи да се изплаща и след април

Манолова предлага и спирането, по време на пандемията, на принудителни действия по събиране на публични вземания

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе промени в Закона за извънредното положение, с които добавката от 50 лв. към пенсиите да се изплаща до края на 2021 г., а принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията да се прекратяват.

Предложеното удължаване на изплащането на месечната добавка за пенсионерите ще струва на бюджета на ДОО 848 млн. лв.

Добавката следва да бъде запазена до преизчисляването на всички пенсии, предвидено в бюджета на ДОО за 2022 г., категорична е Манолова.

Отнемането, след април 2021 г., на добавката от 50 лв. към пенсиите е несправедливо и равносилно на отнемане на право, което възрастните хора вече възприемат за гарантирано. Пандемията продължава, а икономическите и социалните последици от нея продължават да тежат на българските домакинства, се казва в мотивите на законопроекта.

Припомняме, че по решение на Борисов подкрепата за пенсионерите в условията на пандемия беше със срок до април месец, който съвпадаше с парламентарните избори.

Със законодателните промени Манолова предлага да се спрат действията по принудително изпълнение в производства за събиране на публични вземания, установени с акт в сила след 13 март 2021 г. Срокът на мярката е до отмяната на извънредната епидемиологична обстановка.

Припомняме, че за първите два работни дни на Народното събрание парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ е внесла изменения в Изборния кодекс, решение за мораториум на решенията за концесии и назначения на Министерския съвет в оставка, решение за създаване на Комисия по ревизията, решение за изслушване на Бойко Борисов за Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и внасяне на Плана в парламента за обсъждане.

Днес Манолова внесе и промени в Правилника за дейността на Народното събрание, както и пакет от мерки за подкрепа на бизнеса и пенсионерите в условията на пандемия.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.