Марио Трайков: Беломорканал – гордостта на Сталин и на първата петилетка в СССР.

Марио Трайков: Беломорканал - гордостта на Сталин и на първата петилетка в СССР.


Марио Трайков Беломорканал е построен за 2 години от 1931-1933г.
Дълъг 227 километра.
Построен изцяло с труда на затворниците.
Суецки канал дълъг 164 километра е построен за 10 години. Канала Беломорско-балтийски е стратегически и съединява Балтийско море с Бяло море на север.

Бяло море е залив на Баренцово море.
Значи при Социализма е имало идеал и вяра в бъдещето. Разликата между Социализма и Капитализма е, че човека при Социализма е уверен в утрешния си ден.
Сроковете и човешкия труд са величини във времето. Важното е да се постигне резултатите.Беломорканал - гордостта на Сталин
В днешно време понятията: чест, достойнство, дружба, приятелство са станали триумфални думи. Отдавна не са в нашето съзнание. Това са главните причини за увеличаване на престъпността в годините на прехода. Бедния краде за да оцелее.

Държавата трябва да вдигне екзистенц-минимума. Проблема е отдавна, още от 80 – те години на миналия век. Но не става и държава с курви, педали и младо друсащо се поколение.
След 20 години каква ще бъде Родината ни с такава днешна основа?

Всички партии трябва да помислят за бъдещето, а не да говорят празни приказки.
Създаването на заетостта на младите хора, превенция на престъпността, ноу-хау в медицината, създаването на индустрия и хай тек технологии. Това ни трябва. Затова Беломорканал трябва бъде за пример за кратки срокове. Зад нас е прехода, пред нас е бъдещето.

Трябва да се мисли практично и реално за да не се появяват нови росеновци, които да съсипят родината ни.
Това зависи от всички нас казва Марио Трайков !

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.