Мащабно изследване обърна представите за произхода ни: Нямаме общо със славяните!

Мащабно изследване обърна представите за произхода ни: Нямаме общо със славяните!

Носим гените на траки и прабългари и сме далеч от славяните

Това показват данни от мащабното проучване, което проследява произхода на българите, направено от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София, Института по микробиология, Института по антропология, Националния археологически институт с музей при БАН и Флорентинския университет „Ренци”, чиято лаборатория изследва генетичния материал.

За да съставят генетичната карта, според която сме наследници на траките и прабългарите, учените се връщат пет хилядолетия назад. Най-напред те вземат кости и зъби, намерени в тракийските некрополи. От нашето летоброене (VIII-X в.) пък датира генетичният материал от прабългарите.

И след като сравняват пробите от миналото с тези на 900 съвременни българи, става ясно, че европейската популация е най-близка до унгарци, хървати и италианци.

„Това научно изследване е на път да заличи дълбоко вкореняваната у нас вяра за тюркско-алтайския ни произход. Нямаме генетична връзка и със съвременните турци, макар да се е смятало, че заради турското робство е имало смесване на генетичния материал“, казва Десислава Нешева, специалист генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ, цитирана от БНР. Тя допълва, че историята ни е манипулирана, защото е пренаписвана спрямо интересите.
Източник: blitz.bg/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.