Москва зарадва Ципрас с щедра газова новина

Москва зарадва Ципрас с щедра газова новина

Русия се готви да подпише междуправителствено споразумение за „Турски поток“ с Турция през октомври тази година.

Това заяви руският енергиен министър Александър Новак, който заедно с руския вицепремиер Аркадий Дворкович е на посещение в Солун. Там двамата разговаряха с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Показателно за посоката на разговорите е изявлението на Дворкович, цитирано от РИА Новости, относно възможностите за развитие на Южния газов коридор.

„Говорихме за големи проекти, предимно в енергийната сфера. Гърция се стреми да стане един от ключовите разпределители на газ в Европа. Да, всички тези проекти са обвързани и с политически обстоятелства.

Можем да кажем, че възстановяването на сътрудничеството с Турция предоставя възможност за развитието на Южния газов коридор. „Турски поток“ – една от нишките в коридора, може да премине от Турция през Гърция и така да текат доставки към други европейски страни. За Гърция това е много важен проект“, каза руският вицепремиер.

Освен това Дворкович обяви, че Русия иска да участва в транспортни проекти в Гърция. По думите на руския вицепремиер от руска страна съвсем скоро ще бъдат предложени конкретни, детайли разчети на Атина по отношение на конкретни инфраструктурни проекти – железопътни и за летищна инфраструктура. Руският вицепремиер изрично подчерта и, че има потенциал за разширение на руско-гръцките търговски отношения и съответните инвестиции.

От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази увереност, че визитата на Дворкович и Новак е още една стъпка към заздравяване на гръцко-руските отношения. „Разчитаме на сътрудничество с Русия“, подчерта Ципрас.

В началото на тази седмица се състоя газовата конференция за хъб „Балкан“ във Варна. На нея не присъства представител на „Газпром“. В прав текст на конференцията българският премиер Бойко Борисов заплаши, че България ще налага вето в Европейския съвет, ако Брюксел не подкрепи хъб „Балкан“.

Не стана ясно обаче на какви решения можем да наложим вето. За хъб „Балкан“ и евентуално руско участие Борисов каза: „След като имаме одобрението на ЕК, нека направим една тристранна среща с Русия. Ако Москва има интерес, добре дошли са”.
Източник:  blitz.bg/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.