НАТО възмутен от внезапните учения на Русия

НАТО възмутен от внезапните учения на Русия

Представител на НАТО заяви, че на практика провеждането в Русия на внезапната проверка на бойната готовност предизвика сериозно безпокойство

От Алианса също заявиха, че такива учения организацията не е провеждала от края на Студената война.„Скорошната руска практика за провеждането на внезапни учения предизвиква сериозно безпокойство”, каза представителят на НАТО, който пожела да запази анонимност, предаде РИА Новости.

При това той отбеляза, че „всяка страна има прави да провежда учени, ако те съответстват на международните ѝ ангажименти”. „Всичките страни са длъжни да уведомяват Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предварително за провеждането на ученията с определен мащаб в рамките на Виенския документ. Като изключение от тези правила за внезапните проверки трябва да се уведомява не по-рано, а когато те започват”, заяви представителят на Алианса.

По думите му, през последните две години Русия е провела около десет подобни проверки. „НАТО не е провеждала внезапни учения от края на Студената война. НАТО е открита за ученията си. Очакваме и Русия да постъпва по същия начин”, отбеляза представителят на НАТО.

Междувременно от руското министерство на отбраната отбелязаха, че започналите в Русия на 25 август учения на ВС се осъществяват при строгото спазване на всичките изисквания на Виенския документ за мерките за укрепване на доверието.

Внезапната проверка на бойната готовност бе обявена в четвъртък въз основа на решение на Върховния главнокомандващ. Войските на Южния, част от силите на Западния и Централния военни окръзи, Северния флот, Главното командване на ВКС, командването на Въздушнодесантните войски бе приведено в 07:00 часа в пълна бойна готовност. Проверката ще приключи на 31 август.

В Генералния щаб са създадени две групи за контрол на внезапната проверка на ВС.

Шойгу заръча да се провери системата на финансовото осигуряване на войските при преминаване на военно време. Руският министър на отбраната също е информирал военните аташета на другите страни за началото на внезапната проверка.
Източник: blitz.bg/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.