Национален траур в Македония: водната стихия отне живота на 22 души

Национален траур в Македония: водната стихия отне живота на 22 души

Национален траур за жертвите от наводненията обявиха в Македония. Водното бедствие отне живота на 22 души.

Късно тази нощ правителството обяви извънредно положение в областите Скопие и Тетово, които са най-пострадали от лошото време в нощта на събота срещу неделя. Кабинетът отпусна и финансова помощ за семействата на загиналите в размер на 300 хил. денари (около 10 хил. лева)

 

Над 1000 души са евакуирани, а около сто души са ранените при наводненията. Най-тежко пострадаха общините Стайковци, Ченто, Смилковци и Арачиново, в околностите на македонската столица.

 

“Утрото в Македония изобщо не е добро. Положението остава бедствено. Дъждът не спрял цяла нощ, той е наистина пороен. Жертвите са над 30, има и много изчезнали. Колите се влачат с километри, в тях е имало хора. Водата е отнасяла всичко наред. Има и мъртви животни”, съобщава Нова телевизия.

 

Органите на реда предупредиха всички да не пият вода от чешмата, защото може да има зарази. Хора, потършевши от стихията разказаха, че ужасът е бил неописуем. “Водата нямаше удържане, кола се вряза в къщата ни, едвам спасихме малкото си детенце”, разказа човек, видял бедствието от близо.

 

Друга жена пък разказа, че всичко изградено в последните 25 години, вече го няма. Хората са благодарни на това, че са останали живи. Инфраструктурата в Скопие в напълно унищожена особено в най-пострадалата част от Македония, където дори няма канализация. Хората са възмутени как е възможно да се дадат милиони средства, а да не се направи канализация, където е нужно.

 

22-ма са загиналите по време на наводнението в околностите на Скопие, като поне 6 души продължават да са в неизвестност, предава електронното издание на скопския “Утрински весник”, като се позовава на официална информация от МВР.

 

Според изданието най-много са загиналите от скопския район Гази Баба, в който влизат Сингелик, Стайковци, Смилковци и Црешево. Идентифицирани са 20 от загиналите. Извършва се разпознаването на последните две жертви.
Източник: epicenter.bg/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.