Не може да се издават заповеди на кило, които след това да се отменят, защото не стават

ДЪРЖАВАТА ОЛЕКВА В ТЕЖКО ВРЕМЕ

Министър Ананиев току-що съобщи, че отменя своята вчерашна заповед за задължително носене на маски на обществени места.

Нещо, което е правилно и навременно.

Добре е, че все пак здравият разум надделява. Лошото е, че държавата олеква с този начин на действие „иди ми- дойде ми”. Не може да се издават заповеди на кило, които след това да се отменят, защото не стават. Така хората допълнително се притесняват, че управлението е в ръцете на некомпетенти некадърници.

Аз лично нося маска още от началото на извънредното положение. Не защото някой ме задължава, а заради елементарното чувство на отговорност. Но ми се иска, ако става задължително, държавата да се аргументира – първо, и второ – да осигури маски, каквато идея има в момента за социално слабите и други кръгове граждани. Което е и редно.

Законодателството не е лек процес и не е за всеки. Затова, дори в извънредно положение, преди да изтърсят някое правно недоносче за смях и на кокошките, да публикуват за обсъждане дори за един ден намеренията си за издаване на задължителна мярка. Има достатъчно експерти и професионалисти, които да дадат предложения.

И поради положението, извънредно в Министерство на здравеопазването да се привлекат да ги консултират практикуващи юристи и лекари, така че заповедите да са смислени и издържани.

Защото пак повтарям, държавата олеква с леки и нищожни заповеди. Те са вредни за здравето ни, защото вместо да ни защитават, всяват допълнително хаос и паника.

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.