Нидерландското издание De Volkskrant: България е в смут заради премиер мафиот с пистолет на нощното шкафче

В България правителството е разтърсено заради снимки на премиера Бойко Борисов.

Те изтекоха миналата седмица, а на тях се вижда, че премиерът спи с пистолет на нощното си шкафче.

В отворено чекмедже могат да се видят две големи купчини от банкноти от 500 евро и злато, пише нидерландското издание De Volkskrant.

Не е ясно кой е направил снимките. Те са изпратени анонимно по имейл до български медии. Два дни след появата на компрометиращите снимки същият Борисов изплува във видеоосреща с другите лидери на правителството на ЕС, включително Марк Рюте и Ангела Меркел, пише fakti.bg.

Според премиера враговете му се опитват да събират „компромати“, по примера на бившата руска тайна служба КГБ. Той спекулира с времето, което според него е свързано с желанието му да вкара България в Еврозоната и Европейския банков съюз. Борисов е в конфликт с двама олигарси, които са издирвани от правосъдната система и които са избягали от страната.

Когато журналистите попитаха за кои врагове говори Борисов, той спомена българския президент Румен Радев, който го гонел с дрона си.

„Целта е да ни съборят психически и след това физически“. Но, пошегува се премиерът, можеше да е и по-лошо. „Поне не ме заловиха с малко момче. Тогава щях да се хвърля от балкона “.

Президентът Румен Радев (наистина собственик на дрон) отхвърли обвиненията като „фантазия и параноя“ на премиера. Казват, че снимките са направени в резиденцията на Борисов в Бояна, квартал в хълмовете над София. Премиерът и президентът са съседи там. Друг „враг“, който Борисов спомена, е Цветан Цветанов, номер две в неговата партия ГЕРБ. Същия ден ядосаният Цветанов обяви, че си тръгва.

Дори за обикновено леко хаотичната българска политика това е безпрецедентно развитие. Няколко дни преди появата на снимките изтече телефонно обаждане, което разкрива как глас, подобен на Борисов се подиграва на европейски премиери. Започна разследване на снимките и записа на разговорите.

Борисов (псевдоним: „Батман“) има диплома за пожарникар и стартира собствена охранителна компания след падането на комунизма. Преди години от американското посолство в София изтече официално съобщение чрез хакерски колектив Wikileaks. Борисов е представен като „непредсказуем“ човек с добри връзки с организираната престъпност.

От всички държави-членки на ЕС България е най-лоша в индекса на корупцията според Transparency International. Разследващите журналисти редовно се сплашват и нападат, страхуват се за живота си. Олигарси като Делян Пеевски диктуват редакционния курс на много медии.

За разлика от Полша и Унгария, правителството на Борисов досега успява да се сприятелява с Европейската комисия според критиците, защото управляващата партия ГЕРБ е член на влиятелната християндемократическа група (ЕНП) в Европейския парламент. За изненада на мнозина България дори получи похвали от Брюксел през есента на 2019 година. Имаше „напредък“ в областта на върховенството на закона, давършва De Volkskrant.

Източник: Petel.bg

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.