Нинова изригна срещу Борисов: Дишаме рак. Пием отрова. Не министрите, той лично носи отговорност

Нинова изригна срещу Борисов: Дишаме рак. Пием отрова. Не министрите, той лично носи отговорност

Внасяме вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околна среда и води.

Дишаме рак. Пием отрова. Не министри, той лично носи отговорност

Днес свиках извънредно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група и взехме решение – внасяме вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околна среда и води. За 10-годишното управление на Борисов, в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза от криза в Перник става национална, защото и други области и градове са застаршени от този проблем. В същото време, за тези десет години, постоянно се увеличаваха цените на водата за българските граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0,5 процента от мрежата е подменена, а над 50 % от водата се губи.

Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството на Бойко Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят в България. Дишаме рак и пием отрова. След десетгодишно управление посегнаха и на най-човешки и ежедневни неща като въздуха и водата. Всички обяснения за природни причини са безпочвени, а прехвърлянето на отговорността на ВиК дружества, кметове и общински съветници е жалък опит за спасение на правителството и лично на премиера.

Днес г-н Борисов е казал в Перник – „тук политика няма”. Не, господин Борисов, тук всичко е политика и нищо друго. Твой министър да каже, че дава 32 милиона лева и ще осигурите вода през 2016 година, и след 4 години да няма вода и да не се знае къде са отишли парите, е политика на корупция. Министър на регионалното развитие да подписва всеки месец на ВиК Перник колко вода да източва, без да отчита колко се влива в язовира, е политика на некадърност.

Да оставиш половин милиона българи без основно човешко благо – питейна вода, е политика на геноцид. Така че всичко е политика и от 10 години тя има едно лице и едно име – Бойко Борисов. Министрите са послушни изпълнители и вие сами знаете колко често той ги сменя. Това не дава резултат и не променя нищо в общата политика на правителството. Борисов е начело и я провежда последователно, независимо коя калинка използва в даден момент и кой бушон гори, когато стане напечено.

Днес той е казал: „Ние сме тук от момента, в който разбрахме за тази криза в Перник”, „Защо никой нищо не ни е казал?”. Питайте си министрите, г-н Борисов, които са разрешавали това, което се случва в Перник. Питайте си областния управител от ГЕРБ, който научи, че има отговорност към този проблем едва след като кризата възникна.

Само БСП поставяхме този въпрос месеци наред. Включително сегашния кмет Станислав Владимиров, като депутат от Перник, многократно в българския парламент чрез праламентарен контрол към министрите. Но тогава никой не му обърна внимание, затова днес БСП няма да носи отговорност за ситуацията, създадена от правителството, от министрите, от областния управител. Тази отговорност е политическа, затова искаме вот на недоверие към правителството и оставка на цялото правителство. Но тя и наказателна – някой трябва да поеме наказателна отговорност за случващото се не само в Перник, а в цялата страна по тези въпроси.

Днес господин Борисов е казал, че той с главния прокурор не говори, за разлика от мен, която разговарях с главния прокурор и поисках официална среща. Дори си е позволил да каже, че аз „назидавам” главния прокурор – типично в негов стил. Основната разлика между мен и Борисов по отношение на главните прокурори на България е, че той ги вика в Банкя или в Бояна, осъществявайки задкулисието. Припомням ви разговора от 2013 година, от неговия дом, в разговор за задкулисие, излязоха репликите: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра”. Там се говори за бизнесмени, за дела, за започване на дела, за прекратяване, включително до цинизма да се коментира сексуална ориентация. Ако е забравил, мога да извадя тази стенограма. За разлика от него, винаги съм искала официални срещи и съм ги обявявала публично. Поисках такава за Перник, осъществявайки желанието на перничани, изразено вчера пред мен. Те не вярват, че ще има понасяне на отговорност и наказани лица. След срещата с г-н Гешев, официално ще обявя резултата.

В първите дни на работата на парламента внасяме вота на недоверие срещу цялото правителство и искаме оставката му за провала в политиката по околна среда и води.

Корнелия Нинова, Фейсбук

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.