Около нас тихо кипи подготовка за нова мигрантска вълна

Около нас тихо кипи подготовка за нова мигрантска вълна

Ако се стигне до повторение на масовата бежанска вълна от миналата година, Словения ще бъде принудена да въведе “крайни мерки” с цел спиране на нежеланите мигранти.

Това предупреждение отправи словенският министър на вътрешните работи Весна Жнидар по време на правителствено заседание в Любляна.

“В момента нещата изглеждат спокойни, но това е само на пръв поглед – има само привидно затишие”, подчерта министърът. Жнидар съобщи, че новият закон за чужденци, предвиждащ бърза процедура за връщане на нелегалните мигранти, е в крайна фаза на подготовка.

Словенският вътрешен министър разкри, че военните и полицейските части са увеличили контрола и наблюдението на границата с Хърватия и че телената ограда, която бе издигната миналата година, ще остане и в бъдеще. В същото време в съседна Хърватия “тихомълком се извършва подготовка за евентуална нова бежанска вълна”, съобщават местните медии. От министерството на отбраната в Загреб вече са изпратили призовки до всички резервисти от област Славония, която граничи със Сърбия. По този начин министерството иска да разбере “на какъв състав може да разчита”.

На 22-ри юли Сърбия създаде съвместни военно-полицейски екипи, които патрулират по границата с България и Македония. За около месец съвместните екипи задържаха няколко хиляди нелегални мигранти. Според властите в Белград през последните десет дни има рязко намаляване на нелегалните мигранти, идващи от България и Македония. В Република Македония предупреждават, че една от основните теми на срещата на външните министри на страните-членки на ОССЕ в Потсдам е била свързана с опасността от евентуална нова бежанска вълна поради неизпълнението на договора между ЕС и Турция, който предвиждаше Брюксел да отпусне 6 млрд. евро на Анкара за сирийските бежанци.

Според европейски дипломати, “ЕС разглежда различни сценарии при неспазване на договора и вътрешната ситуация в Турция, които могат да доведат до напускането на голям брой бежанци от Турция и те да се опитат да заминат за европейските страни и така отново да бъде открит т.нар. “Балкански маршрут”. В тази връзка македонският министър на външните работи Никола Попоски предупреди, че “при подобно развитие Република Македония отново ще попадне под ударите на масова бежанска вълна и поради тази причина призова за по-тясно сътрудничество и координация с европейските партньори и съседи”.

“Балканският маршрут” официално бе закрит на 7-ми март тази година. Тази сутрин гръцкото издание “Катимерини” съобщи, че “се забелязва увеличаване на опитите за нелегално преминаване на гръцко-македонската граница”. “Те /мигрантите, бел.ред./ пристигат с влак до село Муриес и оттам през гората, край Дойранското езеро, се опитват да влязат в Македония. Други се опитват това да сторят край село Хамило, недалеч от Идомени /Сехово, бел.ред./”, съобщава местен полицаи пред “Катимерини”.

В момента в съседна Гърция има около 60 000 мигранти. Близо 20 000 от тях са настанени недалеч от българската и македонската граница. Трафикантите на мигранти се намират основно в Солун, който в момента се смята за “център за нелегален трафик, където работят освен гръцки, но и испански, албански и германски трафиканти”, уточнява репортерът на БГНЕС, който тези дни посети града. Трафикантите се срещат в заведения, недалеч от площад Ванизелос, където уточняват сумите и маршрута за нелегалния трафик.
Източник: БГНЕС

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.