Охулването на Левски е нарушение на Коституцията, кабинетът може да се уволни и без вот…

Охулването на Левски е нарушение на Коституцията, кабинетът може да се уволни и без вот... Безотговорните изказвания на премиера за Левски са нарушение на Конституцията, и ще сезирам Конституционния съд по този въпрос.

Това пише в прессъобщение, публикувано в сайта на Президентството.

Сравнението на абсолютната икона на българската история с група незаконни мигранти, които нарушават границите на няколко държави, за да стигнат до нас, е абсолютна подигравка с българските чест и достоинство, пише в позицията на президента Румен Радев.

Бойко Борисов очевидно е нарушил преамбюла на основния закон, където пише:

“Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази Конституция…”

Нарушението на министър-председателя е очевидно, но то трябва да се констатира от Конституционния съд. След като това стане, съответният държавен служител, на какъвто и да било пост да се намира, губи правомощията си.

Т.е. Бойко Борисов може да бъде изгонен, дори без гласуване на вот на недоверие в Парламента.

Президентът очевидно изразява готовност да предприеме тези стъпки.

Не е ясно обаче какво ще реши КС, тъй като там повечето съдии са назначени от предните мнозинства на ГЕРБ и от Росен Плевнелиев.

Във всички случаи обаче, името на Апостола получи защита от действащ държавен орган, което показва наличие на здрави все още части в българското общество… / Г.Н.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.