Очаквам инфлация от 7-8%, която изключително ще повлияе на обедняването на домакинствата

Очаквам инфлация от 7-8%, която изключително ще повлияе на обедняването на домакинствата

Брутният ни вътрешен продукт ще падне с 4% заради коронавируса.

Това прогнозира за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова.

Зайкова добави, че страната ни може да си позволи увеличение на външния дълг, за да отслаби икономическите последици.

Тя обясни, че в момента единственото облекчение за компаниите, пряко засегнати от коронавируса, е тегленето на кредити, но според нея е необходима по-сериозна подкрепа за малките и средни предприятия.

„Във другите страни, поне временно, за два или три месеца намаляват ДДС вноската. Гърция е една от държавите, която не е добре икономически, която е в доста недобро състояние, от 24% ДДС основна вноска за засегнатите сектори тя е намалена на 6%. В Кипър от 19% основна вноска, тя се намалява на 17%.

Това е държава, в която има диференцирани вноски на ДДС, за туризма, който е основен за тях, за транспорта, за търговията вноската става от 9% на 7%. Да, това е за два или три месеца, но това е някакво облекчение“, посочи финансовият експерт.

Мика Зайкова каза още, че България разчита на вносни плодове и зеленчуци, както и на млечни продукти и припомни, че множество държави от ЕС ограничават износа си, за да задоволят вътрешното потребление.

Според нея в тази ситуация страната ни ще трябва да започне внос от страни, които са извън ЕС. Експертът допълни, че очаква инфлация от 7-8%, която изключително ще повлияе на обедняването на домакинствата. / bultimes.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.