Перничани ще обсаждат Парламента: Местят „Сурва“ пред Народното събрание

Перничани ще обсаждат Парламента: Местят „Сурва“ пред Народното събрание

След като по-рано днес фестивалът „Сурва“, който традиционно се провежда в Перник в последния уикенд на януари, тази година няма да се състои заради кризата с водата, организирано във Фейсбук събитие под надслов „Сурва 2020 пред Народното събрание“ набира популярност в интернет.

Началото е обявено за 24 януари в 18.00 часа, съобщава Новини.бг

Организаторите призовават всички разочаровани от отмяната на фестивала да дойдат с маски пред парламента, където да се гонят злите духове.

„Да продължим традицията на „Сурва“! Да покажем, че искаме наказание за виновниците за бедствието в Перник!“, пишат организаторите.

„Сурва“ е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот.

Празникът е през януари, когато колоритните сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани, хлопатари, свирки отбелязват началото на Новата година, тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в една още по-плодородна и здрава година.

От 2015 година „Сурва“ е в световния списък на ЮНЕСКО.

Подробности за „Сурва 2020 пред Народното събрание“ можете да видите ТУК

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.