Пет века без държава, българите запазиха писмеността си и я разпространиха сред други славянски народи

ВЪРВИ КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ

Честит празник, българи!

Днес, 24 май, е Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и писменост. Днес празнуваме духовността на древния ни народ.

Колкото и мрака да е превзел земята ни, колкото и духовността да е отстъпила назад, никога не трябва да забравяме, че това, което ни прави българи, е уникалната ни душевност, култура и почитание към науката. Защото дори по турско, родителите са пращали малките българчета в килийните училища, за да се учат на писмо и четмо.

Във времена, в които европейските владетели често не са можели да четат и да пишат на родните си езици. Пет века без държава, българите запазиха писмеността си и я разпространиха сред други славянски народи.

Науката и образованието са светлината, която разпръсква мрака на невежеството. И затова днес, във време на изпитание, трябва първо да обърнем поглед към себе си, към българската си духовност, към това, което ни обединява като народ, към светините си, и едва тогава да променяме бъдещето си. Защото грамотността е слънце, което в душите грей, а липсата й оставя душите в тъмнина.

Поклон пред светото дело на братята Кирил и Методий и техните последователи, поклон на всички, разпространявали българската писменост, преписвали и писали книги, създавали библиотеки, пазили огъня на просвещението през тъмните векове на робството!

Да почетем днес грамотността! Да почетем просветлението и образованието. Да почетем и българските учители, които в това тежко време на извънредното положение, показаха висота на духа и се справиха с това да отварят очите на децата ни към света. Честит празник, български учители!

Честит празник, българи!

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.