Печална статистика! НСИ: Стопяваме се с около 50-60 000 души на година

Печална статистика! НСИ: Стопяваме се с около 50-60 000 души на година „Очакваме, че сме намалели. Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е че с около 50-60 000 на година се стопяваме.

Било поради миграция или смърт, имаме такива тенденции и те са устойчиви“, това съобщи в „Денят започва“ по БНТ Диана Янчева – зам.-председател на Националния статистически институт.

Повод за думите ѝ беше започването на новото преброяване на населението. То ще бъде на 22 януари в 00:00 ч. в така наречения критичен момент, т.е. всички събития, които ще бъдат регистрирани са към този момент.

В момента текат подготвителните етапи. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, вече започна и етапът по набирането им.

„Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани, хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби.

Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете е законно или незаконно, има или няма Акт 16, за нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения“, допълни Янчева.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване. Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

По думите на зам.-председателя на НСИ заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път.

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: „Не желая да отговоря“ или „Не мога да отговоря“. / Bulpress.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.