Плевнелиев: Русия планира хибридна война за дестабилизация на Европа

Русия се готви да води „хибридна война” на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за в. „Индипендънт он сънди”. Той иска ЕС и НАТО да направят повече за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия и се опасява, че масираните кибератаки срещу българските институции може да се дирижират от Москва.

„Много ефективен и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, затова Путин се фокусира върху това”, заявява той в интервюто, дадено в София. „Нашето послание до ЕС, до генералния секретар на НАТО, до нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да бъдат в центъра на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да направите повече за самите себе си”, призовава Плевнелиев.

44051_cbZFqQEw7FQVw7zUNUg4G35GmRidCt

Българският президент е дал интервюто си, след като е посетил среща на високо равнище на девет източноевропейски страни членки на НАТО в Букурещ. На нея лидерите са изразили притесненията си, че „обстановката в областта на сигурността се влошава” в резултат на „агресивното и непредсказуемо” поведение на Русия, отбелязва вестникът.

Плевнелиев обвинява руския президент Владимир Путин за организирането на кибератаки срещу сайтовете на министерския съвет, парламента и централната избирателна комисия.

Българският президент добавя, че руската армия все по-често навлиза във въздушната „зона за сигурност” над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчертава Плевнелиев.

Атаките са последната стъпка в хибридната война срещу Запада, използваща пряка и непряка агресия, смята Плевнелиев. Според него старшите партньори от НАТО не са достатъчно категорични в реакцията си на „хибридната война”, фокусирана върху Балканите. Той подлага на критика неуспеха на европейските страни да се справят с събитията в Близкия Изток и Северна Африка, докато сирийската криза рискува да ескалира.

„Всички трябва да са нащрек за това, което се случва в Сирия”, подчертава Плевнелиев. Според него ЕС трябва да събере всички страни на масата за преговори, защото ЕС е най-засегнат от тази криза, и не трябва да им позволява да се оттеглят, докато не се постигне мирно и балансирано решение.

„Самият ЕС трябва да повярва, че е глобална сила. Той е най-голямата икономика в света и трябва да бъде един от най-големите играчи в световната външна политика”, заявява българският президент. Според него турският президент Реджеп Ердоган трябва да заеме по-активна позиция относно Сирия. Иран, Саудитска Арабия, САЩ и Русия трябва да са на масата, за да има значими преговори за слагане на край на гражданската война в Сирия.

Плевнелиев обвинява западните лидери, и особено страните от ЕС, че са действали едва след избухването на криза, когато е било прекалено късно. „ЕС днес трябва да се справи с рекорден брой кризи, но само отчита тези кризи, а не ги решава”, смята той.

В интервюто си Плевнелиев критикува и европейските страни, които усложняват кризата, като не регистрират бежанци. Само България и Германия действат в съответствие със споразуменията от Дъблин, но не и Гърция, Италия, Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Унгария или Австрия, посочва той. Стриктната българска политика накара бежанците да избягват страната, заявява Плевнелиев. България е приела 40 000 бежанци и очаква още 20 000 до края на годината.

„Всички трябва да спазват правилата, а не да прехвърлят бежанци до следващата граница”, изтъква той.

Плевнелиев отхвърля идеята на Меглена Кунева за обвързване на квотата за бежанци с приемане в шенгенското пространство. Той обаче изразява разочарованието си, че България и Румъния са били отхвърлени, въпреки че технически са готови и изпълняват всички стандарти.

Президентът очаква някоя страна членка да блокира и сегашния опит на България да бъде приета в Шенген. „Достъпът до Шенгенското пространство ще подобри сериозно икономическите перспективи на страната”, смята Плевнелиев.

Според него богатството на България се е удвоило през последните 10 години и е нараснало пет пъти от последните дни на комунистическото управление. „Страната ни винаги е била слаба, когато е изолирана”, добавил е той.

Плевнелиев признава, че в България има равнища на корупция и подчертава, че се вземат мерки за борба с нея.

Източник: http://dariknews.bg/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.