Правителството вече има безконтролна власт. Замитат се следи и се харчат пари без контрол

Правителството вече има безконтролна власт. Замитат се следи и се харчат пари без контрол

„Затварянето на парламента е отмяна на парламентарната република.

Това означава безконтролна власт на правителството, замитане на следи и безконтролно харчене на пари“.

Това заяви в ефира на NOVA председателят на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата остро разкритикува решението на депутатите да преминат в авариен режим на работа и да дебатират единствено закони, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол към кабинета да се осъществява в писмена форма, пише dariknews.bg.

„500 млн. за банката за развитие без актуализация на бюджета, също и 500 млн. за здравеопазването, МВР и отбраната, които са крайно необходими на хората от първа линия. Продължаващо преразпределение на средствата от европейски програми без дебат в парламента, за да знаем кое къде отива, какви са приоритетите на правителството в този момент. Нищо от това не се случва там, където му е мястото – в парламента. Става въпрос за парламентарна република. 

Премиерът Борисов 10 години гази тези принципи, че тези въпроси трябва да се решават в парламента, а не с постановления на Министерски съвет. Ние сме разумни хора и бихме подкрепили 500-те милиона за лекари и полицаи, но не така, не се прави така“, коментира Нинова.

По думите ѝ българският законодателен орган не е спирал да работи дори и по време на война, а това не бива да се случва и сега, въпреки опасността от разпространение на вируса.

„Всеки има притеснения, но този организационен проблем може да бъде решен много лесно. Толкова големи зали има в България, можем да идем да работим в други зали, на разстояние един от друг, с необходимата дезинфекция“, смята Нинова.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.