Правителството взе 5 млрд. лева заем от международните пазари, не е ясно как ще се харчат и раздават

Правителството взе 5 млрд. лева заем от международните пазари, не е ясно как ще се харчат и раздават България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лева, съобщи „Капитал“.

Интересът към облигациите е бил много висок и затова от финансовото министерство са продали повече от първоначалния обем.

За излизането на международните финансови пазари се заговори усилено още вчера, а днес Министерството на финансите е пласирало две две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро, или близо 5 млрд. лв.

Първоначално от МФ са обявили, че предлагат облигации за около 2 млрд. евро, но търсенето силно е надвишило тази сума (заявките са били за над 7 млрд. евро) и така в крайна сметка са били продадени продадени по 1.25 млрд. евро от всяка емисия. Това са съобщили участници в записването на българските облигации пред „Капитал“.

Очаква се Министерството на финансите да даде подробности в официално съобщение.

Политици от опозицията вече изразиха тревога и съмнения, че голяма част от тези пари могат да потънат в чекмеджетата на властта или да се разпределят на близки кръгове.

Борисов се хвалеше през август, че държавата е на излишък, припомня Мая Манолова. За какво ще се използват парите от новия дълг? Борисов лично обяви 4,5 млрд. лв. за мерки срещу икономическите последици от кризата с коронавируса. Еврокомисията обяви 2,7 млрд. лв. подкрепа за България за коронакризата, а за 1,5 млрд. лв. от тях никой не разбра как са похарчени и до кого са стигнали.

Съмнението е, че тези пари отново ще се похарчат за близкия кръг до Борисов или ще се използват за купуване на гласове. Въпросът е дали новият дълг няма да стигне до чекмеджетата на властта, на премиера, вместо до масата на българските граждани и домакинствата, до бизнеса, каза още тя.

Правителството тегли нов заем от два милиарда евро. Никой в България не знае какво е финансовото състояние на държавата. Многократно викахме премиера в Народното събрание да даде отчет и той многократно се подигра с българския парламентаризъм. Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Ето какво пише още лидерът на левицата:

Настояваме да даде отговори на българския народ за парите на българския народ:

1. Колко е външният дълг на България спрямо БВП?

2. Колко е вътрешният дълг и междуфирмената задлъжнялост?

3. В какъв размер е държавният резерв?

4. Колко пари има в Сребърния фонд?

Управлението на Борисов ограби миналото ни през последните 11 години, ограби и настоящето ни. Нека не му позволяваме да ограби и бъдещето ни.

Капитал, Сега, фейсбук

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.