Президентът: Гешев да убеди обществото, че ще брани закона, а не управляващите

Президентът: Гешев да убеди обществото, че ще брани закона, а не управляващите

Задачата на Иван Гешев е да убеди обществото, че ще брани закона, а не управляващите.

Една прокуратура може да се самоунищожи, ако не води ефективна борба с корупцията и не преследва с еднакво всички олигарси.

Това каза Румен Радев при откриване на втория дебат за промени в Конституцията. Този път срещата е с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати, съобщава Фрог нюз

Консултацията не са безполезно упражнение без тема, а аз дадох рационални предложения. На новия главния прокурор и председателя на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. . Пред председателя на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи. Това са изключително трудни задачи, в страна, в която корупцията е държавна политика“, каза още Радев.

Президентът подчерта, че днешните консултации не са публичен линч над новия главен прокурор и над новия председател на КПКОНПИ. „Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към Гешев и Цацаров, мястото му не е в днешния дебат“, разкри Румен Радев.

„Промяната е належаща и може да стане по два начина – чрез диалог и чуваемост между институциите или под натиска на улицата“, разкри президентът.

„Ще предложа по силата на тази Конституция промени. За мен е важно това предложение да има широка обществена основа. Явно обществото излиза от апатията и от страха си. Обществото има енергия за промяна“, коментира Румен Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.